Ebből még Jézus is ihatott

A régészek munkája izgalmas, rejtélyes és kalandokkal teli, legalábbis, ha a mozifilmekből indulunk ki. Persze nem mondhatjuk, hogy mindez egyáltalán nem lenne része az életüknek, de nem feledkezhetünk meg a néha zord körülményekről, a szorító időről és a kemény fizikai megpróbáltatásról sem. A betemetett történelem csodája azonban, úgy tűnik, mindenért kárpótol.
Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Agatha Christie szerint a múlt néha nem múlik el, mellettünk marad, mintha azt mondaná, még nem végeztünk vele. Sokszor halljuk, hogy ne hátrafelé, hanem a jövőbe nézzünk, ám vannak dolgok, amelyekről csak a múlt mesélhet. Elgondolkodtató, hogy valaha is eljön-e az a pillanat, amikor valóban kulcsra zárhatjuk a kollektív emlékezet raktárait, és azt mondhatjuk, végeztünk a múlttal, már mindent tudunk.

Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ha igen, ettől emberi léptékkel mérve még mindenhogyan mérhetetlenül távol állunk. Most inkább úgy tűnik, mindig van mit megtalálni, felfedezni, több ezer év után újra kézbe venni egy mély gödör alján.

Batida

Fél nyolckor érkezünk meg a Maroslele melletti homokbányához. A munkagépek kezdenek bemelegedni, és néhol már emberek nőnek ki a földből, de még korán van, nincs itt mindenki. Addig is átmegyünk Maroslelére némi ennivalót és „védőitalt” szerezni a hosszúnak és meglehetősen melegnek ígérkező napra. Mire visszaérünk – felszerelkezve a keksszel, ásványvízzel és pizzás csigával –, már beindult a nagyüzem: nyerges vontatók, markolók nyüzsögnek az ásatási területet körülfogva, és a kubikosok, régészek száma is megduplázódott az elmúlt fél órában.

Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A lelőhely feltárása az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódik. A terület régészeti fedettségére a felszíni leletgyűjtés, vagyis a terepbejárás, illetve a korábbi próbafeltárások alapján volt adatunk – mondja Varga Sándor, az ásatás vezetője, és hozzáteszi: sietnek.
A két bányató közötti részt kell feltárniuk, mert hamarosan összenyitják őket, így viszont muszáj felvenniük a kitermelés tempóját, nem haladhatnak kényelmesen, ahogyan az a régészeti munkához ideális lenne.

A feltárás

– Elsőként kutatóárkokkal lehatároljuk a lelőhelyet, majd a megfelelő engedélyeztetéseket követően megindítjuk a megelőző feltárást. Ekkor gépekkel eltávolítjuk a felső, kevert humuszréteget, aztán az így megnyitott felületen kirajzolódó foltokat kézi erővel kibontjuk és dokumentáljuk – mesél a munkafolyamatról az ásatásvezető.
Ha az ember otthon, a négy fal között ülve azon gondolkodik, hogy mit és hogyan csinál egy régész, az első kérdés, amely biztosan eszébe jut, hogy mégis honnan tudják, hol kell ásni. A rejtvény megfejtése azonban nem is akkora ördöngösség, mint hisszük: a foltok jelentik a kulcsot. Észrevenni sem olyan nehéz őket, bár tény, hogy kell egy kis idő a szemnek, mire rájön, mit kell keresnie. De a nap végére már mi is egyértelműen felismerjük a jól körülhatárolható, feltárandó területeket a földön.

Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Csontok, kagylók, kerámiák

Még csak kilenc óra felé jár az idő, de a nyár nem hazudtolja meg magát, egyre fojtogatóbb a meleg, legalábbis nekünk. Az ásatáshoz szokott régészek mosolyognak: ez még nem forróság, de ha az lenne, sem tudnának vele foglalkozni, ők ugyanis nem a napon dolgoznak, hanem a földön, mondják.

Varga Sándor kísér egyik „objektumtól” a másikig – a régészek így nevezik a feltárandó foltokat –, beleéléssel magyaráz, elmeséli, ezen a területen eddig népvándorlás kori avar, kora Árpád-kori és kora rézkori teleprészleteket találtak. Van itt épület, karám, kerítőárok, kemence, tárolóverem és szemetesgödör is.

Nem is árt, ha az ember vigyáz, hová lép. Az első, amit a tapasztalt munkások az újoncoknak megtanítanak, hogy sose hátráljanak. Ennek ugyanis fájdalmas következményei lehetnek. Vannak gödrök, amelyekből az ember feje búbja sem látszik ki, ráadásul egymáshoz sokszor elég közel.

Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Itt egyébként most kifejezetten nehéz ásni, tudjuk meg, a föld szikkadt és agyagos. Jól jönne egy kis eső, mondják, pedig általánosságban véve nem ilyen égi áldásért imádkozik egy régész.

Több ezer éves leletek

Nem könnyű tehát a munka, de akadnak közben gyönyörű pillanatok is. Még alig kezdődött el a nap, amikor egy munkás szól Varga Sándornak, hogy az egyik gödör alján egy több ezer éves kerámiaedény bukkant elő, egyben.

– Olyan régi, hogy ebből még Jézus is ihatott – viccelődik Bakos Mihály, Misi bácsi, ásatási munkás.

Többen is odasereglünk megnézni a leletet, amelyet valóban évezredek temettek a föld alá. Ott kell hagyni, szól az utasítás, ha kész az egész gödör, lefotózzák, lerajzolják egyben, és csak utána emelik ki.
Nem sokkal később már teljes állati csontvázak bújnak elő a gödör falából körös-körül, és csak úgy záporoznak az apró kerámia- és kagylódarabok. Itt találják meg az ezen a területen elsőnek számító, aprólékos hálómintával díszített cserépdarabot is. – Jó lenne, ha felbukkanna a többi része is – nyugtázzuk Miklós Eszter társásatóval, de erre sok esély azért nincs.

Ebből még Jézus is ihatott. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Decemberig a földön

Rengeteg kagylóhéj kerül elő a lelőhelyen, több, mint ami jellemző lenne. Megállapítják, közel a Maroshoz ez nem meglepő, nyilván élelem volt a kagyló. Szerte az ásatáson pedig raschelzsákokba gyűjtött csontokba botlunk. Mind-mind állati maradványok: tartottak itt disznót, szarvasmarhát, lovat. Csupán egyetlen emberi csontra akadtak eddig: egy ujjpercre, avat be Eszter.

Míg delelőre sem jár az idő, de már érződik, hogy milyen kemény munka ez. Árnyék nincs, álló nap ásnak, mérnek, és csontok, leletek fölött görnyednek térdelve. Pedig messze nem ez a „legrosszabb” időszak, mesélik. A közhiedelemmel ellentétben decemberig dolgoznak kint a szabadban, a téli ásatás készíti csak ki igazán a testet, az ízületeket. Ám egyvalamiben mind egyetértenek: nem tudnák egy irodában leélni az életüket, a szenvedélyük a munkájuk.

Monty Python – A régészet világa

A gödörben

Bemászva egy gödörbe ecsettel, seprűvel és spaklival a kezemben ezt kezdem is megérteni. Nagyrészt nehéz, fárasztó fizikai munkáról van szó, de ki sem látszódva a földből, körülvéve ezredévek emlékeivel talán méltán feledkezik meg az ember a fáradtságról. Nem mindennapi élmény elsőként hozzáérni egy négyezer éves edényhez, amelyből valaha tőlünk oly távoli korban élő emberek ettek-ittak.

A gödör mélyén csönd van, a föld pedig hűvös, csak a tarkómat égeti a nap. Ahogy csontok kerülnek felszínre a falból, ahogy kis ecsettel tisztogatom őket, megértem, miért csinálják, és én is tudni akarom, mit találunk a föld alatt, miről mesélnek a kerámiák, a csontok, kik és hogyan éltek itt előttünk. – Sokan nem értik a régészeket. Felesleges rég letűnt korokkal foglalkozni, mondják, pláne, ha valamilyen munkát „hátráltatunk” vele. Pedig a leletek beszédesek, és ha odafigyelünk, rengeteget tanulhatunk az elődeinktől – fejti ki Varga Sándor.

Gyász
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, KONDOR GYÖRGY döri lakos életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 17-én 13 órakor lesz a döri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROSI ALAJOS életének 74. évében, 2019. október 5-én súlyos, türelemmel viselt betegségben csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló szerettei
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERPES JÁNOS (Hanesz) 2019. 09. 06-án, életének 92. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2019. október 18-án 16 órakor a soproni Szent György-templomban tartandó misét követően a templom urnatemetőjében lesz. Drága emléke a szívünkben él! Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, szeretett édesapám, fiam, papánk, apósom, testvérem, sógorunk, nagybátyánk, keresztapánk, unokatestvérem, rokonunk és barátunk, GYŰRŰ LÁSZLÓ építész 71. évében rövid szenvedés után, családja körében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. október 18-án, pénteken 12 órakor lesz a győr-szabadhegyi új köztemetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én a földön csak átvonuló vagyok... (zsoltár) Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy kedves hozzátartozónk, PAP JÓZSEFNÉ szül. Visy Alfonza Jozefa volt tanítónő életének 95. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 19-én 13 órakor lesz a rábapordányi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi templomban. Külön köszönetet mondunk a győri Szent Anna Otthon minden dolgozójának lelkiismeretes munkájukért, valamint mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Ha földi sátrunk összedől, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített. (Szt. Pál) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, BÓNA GYÖRGY LÁSZLÓ csornai lakos életének 80. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2019. október 18-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Engesztelő szentmise 2019. október 25-én 18 órakor a Jézus Szíve-templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalom, hogy nem élhetünk együtt tovább. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiunk, testvérünk, unokánk, rokonunk, TAKÁCS BENCE (Picur) életének 22. évében, október 9-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. október 17-én, csütörtökön 15 órakor lesz a veszkényi temetőben. Az engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család és a mentős bajtársak
„Küzdelmes volt életed, legyen áldott pihenésed. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Keresztanyánk és Rokonunk, SZABÓ REZSŐNÉ Horváth Anna életének 89. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 16 órakor lesz a ravazdi temetőben. Lelki üdvéért október 19-én, szombaton 18 órakor mondatunk engesztelő szentmisét. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOCSMÁNDI LÁSZLÓ (dió) életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14.30 órakor lesz a süttöri temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nekem már mindenhogyan jónak kell, hogy legyen. (2019. 10. 09.) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapám, nagyapánk, nagybátyánk, keresztapánk, apósom, nászom, rokonunk, BÉLYI GÁBOR (asztalosmester) életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2019. október 18-án, pénteken 17 órakor lesz a vámosszabadi (Vámosi) temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönjük mindenkinek, aki utolsó útjára kíséri vagy megemlékezik róla. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Örök az arcod, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, lányom, édesanyám, testvérem, menyem és rokonunk, NÉMETHNÉ TELL ANDREA életének 53. évében türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRIZSNÁNSZKY LAJOS TAMÁS életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. október 18-án, pénteken 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy KRASZNAI FERENCNÉ szül. Huszár Margit, a sokak által tisztelt és szeretett Gitke néni 2019. október 4-én, 91 éves korában visszaadta lelkét teremtőjének. Drága halottunkat 2019. október 21-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sopronbánfalvi temetőben. Részvétnyilvánítások mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, HORVÁTH ISTVÁN „BIMBI” 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 18-án, pénteken 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet a diáktársaknak, az osztályfőnöknek, akik 45 éves osztálytalálkozójuk alkalmából emlékeztek IFJ. KLEÉ ISTVÁN osztálytársukra. Köszönettel: szülei és hozzátartozói.