Egyperces

2018.10.12. 09:00

Döbrösi Laura: Bakancslistás élményeket adott az Aranyélet

Befejező évadához érkezett az HBO sorozata, az Aranyélet, amelynek egyik főszerepében három éven át láthattuk Döbrösi Laurát. A fiatal színésznő a széria Miklósi Mirájaként számos filmes-bakancslistás élményt átélt, sőt, örömmel, magabiztosan vágatta például kopaszra magát a produkcióért.

Kiss Tímea


– 10 éves kora óta filmez, első szerepét Takács Vera Mi, szemüvegesek című játékfilmjében játszotta. Emlékszik, hogyan érezte magát a kamera előtt?

– Nagyon természetesen, kényelmesen. Sokáig azt gondoltam, csak túl fiatal voltam ahhoz, hogy felfogjam a helyzetet, de ez állítólag nem korfüggő. Az biztos, hogy egészen kiskoromtól ha padot, emelvényt láttam, ráálltam és hangosan énekeltem– ha kérték, ha nem.

– Miért szeretett bele a szakmába?

– Kicsit olyan, mintha a filmezés, szereplés mindig is a része lett volna az életemnek – nem emlékszem arra az időszakra, amikor nem volt az. Egyértelmű, hogy imádom csinálni – sosem volt ez másként.

– A korai kezdés előnyt jelentett a pályáján?

– Mindenképp szerencsés, hogy korábban kezdtem el dolgozni, mert mint minden pályán, az előadó-művészetben is meghatározó a szakmában eltöltött évek száma. Egy filmforgatás például a színészmesterségbeli kihívások mellett gyakorlatias, technikai feladatok sorozata, amiket gyakorlással lehet csak megtanulni. A forgatás bonyolult ritmusát is annál könnyebb felvenni, minél több filmes tapasztalattal bírunk.

– Dyga Zsombor számos filmjében (Couch Surf, Egynyári kaland) láthatjuk, az Aranyélet című sorozatot is ő jegyzi. Mi tartja össze az ilyen, több produkción átívelő együttműködéseket?

– Az összhang. Stílus kérdése is, hogy egy rendező stílusához illik-e egy színész lelkivilága, vagy – jobb szó híján – közös frekvencián rezegnek-e – ehhez a beszédmódtól az ízlésen át sok minden hozzájárulhat. Ha ez a harmónia megvan, a közös munka izgalmas tud maradni, mert túlmutat az adott karakteren, produkción.

– Pályája leghosszabb sorozatszerepét játssza az HBO GO-n október 14-én 3. évadával debütáló Aranyéletben. Mit jelent a sorozat az életében?

– Komoly emberi és szakmai tanulási folyamat volt ez. Az is sokat segített, hogy 3 éven keresztül dolgoztunk ugyanazzal a csapattal. Több időm és lehetőségem volt így megérteni ezt-azt, mintha „csak" egy filmre jöttünk volna össze. Sok olyan feladatot kaptam az Aranyélet forgatásai során, amelyekkel először szembesültem, először kellett megoldanom. Először volt intim és akciójelenetem is, egy börtönjelenetben még egy pisilést is el kellett játszanom. Számos kamerához köthető bakancslistás élményt tudnék mondani, közülük sok ilyet az Aranyélet miatt pipálhattam ki.

– Ön Miklósiék irigylésre méltó családjában a lánygyermek, Mira szerepét alakítja. Mit kapott a karakterétől?

– Minden karakter miatt új nézőpontokat, új ötleteket, új élethelyzeteket kell átgondolnom. Mirával három évet töltöttünk együtt, így már csak az idő hosszúsága miatt is sokkal többet tudtam tanulni, mint bármelyik másik karaktertől. Ráadásul sok szélsőséges helyzetben találkoztam vele, kríziseket oldottunk meg együtt. Minden, ami Mirával a sorozatban történt, olyan tapasztalat, amit csak miatta éltem át, így gazdagította az életemet.


– Ezekre a történésekre, különösen a befejező évadéra sokan kíváncsiak. Hogy tudja eltitkolni a kérdezősködők elől a folytatás eseményeit?

– Lassan és megfontoltan beszélek, ha valaki kérdez valamit, és próbálok az érzelmekre, irányokra koncentrálni a konkrét történések helyett. De mindig visszafog, hogy tudom, a nézői élményből venne el, ha előre elárulnék valamit.

– A befejező évad egyik eseményén kopaszon jelent meg. Nehéz volt meghoznia a sorozatért ezt az áldozatot?

– Örömmel vállaltam ezt a feladatot. Amúgy is szerepelt a bakancslistámon, de örülök, hogy az Aranyéletért tehettem meg. Érzelmileg ugyanolyan fontos nekem a sorozat, mint amekkora változást jelentett a 47 centiméteres hajamtól megválni.

– A sorozatbeli édesanyját, Jankát alakító Ónodi Eszter mondta: mozifilmes minőségű lett ez a széria. Fogyasztóként önnek mi a fontos egy sorozatban?

– Mivel a szériákban több időn keresztül nézzük a szereplőket, mint a filmekben, ezért nagyobb a jelentőségük, jóknak, erőseknek kell lenniük. A karakterek a fontosak, velük megyünk, őketkísérjük az eseményeken át, ezért is megtiszteltetés sorozatokban játszani.

 

Régi és új ellenségek Miklósiék ellen

Miklósiék végre a mindig áhított aranyéletet élik. Ám a vérrel és árulással szerzett jólét békés felszíne alatt továbbra is forrnak az indulatok. Vajon összeegyeztethető a család és a hatalom, a karrier és a tisztesség? Egy kis faluban Janka versenybe száll a polgármesteri címért, Attila pedig egy óriási beruházást készül nyélbe ütni. Márk saját vállalkozást vezet, Mira pedig gyakornokoskodik. Jankát a hatalom birtoklása egyre inkább mások szolgájává teszi. Attila azzal nem számol, hogy az új szereppel új ellenségek is járnak, sőt, a hozzá legközelebb állókáskálódnak ellene. Mira továbbra is viszonyt folytat Zebegényi Gézával, akivel együtt dolgoznak azon, hogy rács mögé juttassák a titokzatos Panda bá’-t. Márk eközben imádott keresztapja megölését készül megbosszulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!