Döbrösi Laura: Bakancslistás élményeket adott az Aranyélet

Befejező évadához érkezett az HBO sorozata, az Aranyélet, amelynek egyik főszerepében három éven át láthattuk Döbrösi Laurát. A fiatal színésznő a széria Miklósi Mirájaként számos filmes-bakancslistás élményt átélt, sőt, örömmel, magabiztosan vágatta például kopaszra magát a produkcióért.

– 10 éves kora óta filmez, első szerepét Takács Vera Mi, szemüvegesek című játékfilmjében játszotta. Emlékszik, hogyan érezte magát a kamera előtt?
– Nagyon természetesen, kényelmesen. Sokáig azt gondoltam, csak túl fiatal voltam ahhoz, hogy felfogjam a helyzetet, de ez állítólag nem korfüggő. Az biztos, hogy egészen kiskoromtól ha padot, emelvényt láttam, ráálltam és hangosan énekeltem– ha kérték, ha nem.
– Miért szeretett bele a szakmába?
– Kicsit olyan, mintha a filmezés, szereplés mindig is a része lett volna az életemnek – nem emlékszem arra az időszakra, amikor nem volt az. Egyértelmű, hogy imádom csinálni – sosem volt ez másként.
– A korai kezdés előnyt jelentett a pályáján?
– Mindenképp szerencsés, hogy korábban kezdtem el dolgozni, mert mint minden pályán, az előadó-művészetben is meghatározó a szakmában eltöltött évek száma. Egy filmforgatás például a színészmesterségbeli kihívások mellett gyakorlatias, technikai feladatok sorozata, amiket gyakorlással lehet csak megtanulni. A forgatás bonyolult ritmusát is annál könnyebb felvenni, minél több filmes tapasztalattal bírunk.
– Dyga Zsombor számos filmjében (Couch Surf, Egynyári kaland) láthatjuk, az Aranyélet című sorozatot is ő jegyzi. Mi tartja össze az ilyen, több produkción átívelő együttműködéseket?
– Az összhang. Stílus kérdése is, hogy egy rendező stílusához illik-e egy színész lelkivilága, vagy – jobb szó híján – közös frekvencián rezegnek-e – ehhez a beszédmódtól az ízlésen át sok minden hozzájárulhat. Ha ez a harmónia megvan, a közös munka izgalmas tud maradni, mert túlmutat az adott karakteren, produkción.
– Pályája leghosszabb sorozatszerepét játssza az HBO GO-n október 14-én 3. évadával debütáló Aranyéletben. Mit jelent a sorozat az életében?
– Komoly emberi és szakmai tanulási folyamat volt ez. Az is sokat segített, hogy 3 éven keresztül dolgoztunk ugyanazzal a csapattal. Több időm és lehetőségem volt így megérteni ezt-azt, mintha „csak” egy filmre jöttünk volna össze. Sok olyan feladatot kaptam az Aranyélet forgatásai során, amelyekkel először szembesültem, először kellett megoldanom. Először volt intim és akciójelenetem is, egy börtönjelenetben még egy pisilést is el kellett játszanom. Számos kamerához köthető bakancslistás élményt tudnék mondani, közülük sok ilyet az Aranyélet miatt pipálhattam ki.
– Ön Miklósiék irigylésre méltó családjában a lánygyermek, Mira szerepét alakítja. Mit kapott a karakterétől?
– Minden karakter miatt új nézőpontokat, új ötleteket, új élethelyzeteket kell átgondolnom. Mirával három évet töltöttünk együtt, így már csak az idő hosszúsága miatt is sokkal többet tudtam tanulni, mint bármelyik másik karaktertől. Ráadásul sok szélsőséges helyzetben találkoztam vele, kríziseket oldottunk meg együtt. Minden, ami Mirával a sorozatban történt, olyan tapasztalat, amit csak miatta éltem át, így gazdagította az életemet.

– Ezekre a történésekre, különösen a befejező évadéra sokan kíváncsiak. Hogy tudja eltitkolni a kérdezősködők elől a folytatás eseményeit?
– Lassan és megfontoltan beszélek, ha valaki kérdez valamit, és próbálok az érzelmekre, irányokra koncentrálni a konkrét történések helyett. De mindig visszafog, hogy tudom, a nézői élményből venne el, ha előre elárulnék valamit.
– A befejező évad egyik eseményén kopaszon jelent meg. Nehéz volt meghoznia a sorozatért ezt az áldozatot?
– Örömmel vállaltam ezt a feladatot. Amúgy is szerepelt a bakancslistámon, de örülök, hogy az Aranyéletért tehettem meg. Érzelmileg ugyanolyan fontos nekem a sorozat, mint amekkora változást jelentett a 47 centiméteres hajamtól megválni.
– A sorozatbeli édesanyját, Jankát alakító Ónodi Eszter mondta: mozifilmes minőségű lett ez a széria. Fogyasztóként önnek mi a fontos egy sorozatban?
– Mivel a szériákban több időn keresztül nézzük a szereplőket, mint a filmekben, ezért nagyobb a jelentőségük, jóknak, erőseknek kell lenniük. A karakterek a fontosak, velük megyünk, őketkísérjük az eseményeken át, ezért is megtiszteltetés sorozatokban játszani.
 

Régi és új ellenségek Miklósiék ellen
Miklósiék végre a mindig áhított aranyéletet élik. Ám a vérrel és árulással szerzett jólét békés felszíne alatt továbbra is forrnak az indulatok. Vajon összeegyeztethető a család és a hatalom, a karrier és a tisztesség? Egy kis faluban Janka versenybe száll a polgármesteri címért, Attila pedig egy óriási beruházást készül nyélbe ütni. Márk saját vállalkozást vezet, Mira pedig gyakornokoskodik. Jankát a hatalom birtoklása egyre inkább mások szolgájává teszi. Attila azzal nem számol, hogy az új szereppel új ellenségek is járnak, sőt, a hozzá legközelebb állókáskálódnak ellene. Mira továbbra is viszonyt folytat Zebegényi Gézával, akivel együtt dolgoznak azon, hogy rács mögé juttassák a titokzatos Panda bá’-t. Márk eközben imádott keresztapja megölését készül megbosszulni.
Gyász
„Elindult egy lélek, továbbszállt, távolra tőlünk, mely nagyon fáj. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, SZEKERES ISTVÁN a volt győri növényolajgyár dolgozója életének 76. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. 09. 24-én, kedden 14 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagypapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAY ÁRPÁD volt Tompa utcai lakos életének 66. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben csendesen megpihent. Temetése 2019. szeptember 24-én 13 órakor lesz családi körben Budapesten, a Dráva utcai utolsó kikötőből, a Halászbástya nevű hajóról. Végső kegyeletüket leróhatják a Dunába dobott egy szál virággal. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy IVÁNYI LEVENTE életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, s szent az akarat, mely így tud dönteni. És én ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat s nem felel senki sem. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, édesapánk, rokonunk, SCHIEWERTH ZOLTÁN 55 éves korában tragikus körülmények között elhunyt. Szerettünktől 2019. szeptember 23-án, hétfőn 12 órakor veszünk végső búcsút a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, rokonunk, HORVÁTH BÉLA ciráki lakos 84 évesen rövid ideig tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a ciráki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 16 órakor a helyi templomban. Gyászoló család
A győri Zrínyi Ilona Általános Iskola 1964-ben végzett 8/b. osztály diákjai az 55 éves találkozójuk alkalmával szeretettel és kegyelettel emlékeznek elhunyt tanáraikra és diáktársaikra. BORKA EDIT, CSOBOD TIBOR, DÓCZI ELEMÉR, FELDMANN KÁROLY, FAZEKAS ANTAL, KEMENES BEA, LAUSCHER JÓZSEF, SÁNDOR JÁNOS. Emléküket megőrizzük
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, SARMAN MÁTYÁS volt postafőellenőr életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos, jó apai szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, családodnak most az őrangyala. Megállt a szív, megállt a kéz, nincs szó az ajkakon, szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, SZABÓ GÉZA életének 71. évében elhunyt. Temetése szentmisével egybekötve 2019. szeptember 20-án 15 órakor kezdődik a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁS JÁNOS életének 88. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jajszó nem sok, annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat, szenvedést szeretteid érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKOVICS LÁSZLÓ szeretett férj, apa, nagypapa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a fertőbozi temetőben. A gyászmise 16 órakor kezdődik a fertőbozi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni. Szerető Jóságod nem tudjuk feledni. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, SOMOGYI GYULÁNÉ szül. Szücs Erzsébet 77 éves korában méltósággal viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. 09. 21-én, szombaton 14 órakor lesz az abdai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom és rokonunk, HORVÁTH ZOLTÁN GYULA nyugalmazott hajóparancsnok életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
A Hegykői Általános Iskola 1959-ben végzett diákjai a 60 éves osztálytalálkozón szeretettel és kegyelettel emlékeznek meg elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. Döbrősi Terézia Farkas Mária dr. Horváth József Horváth Bernadett Kóczán Imre Németh Péter Raszipovits Károly Weisz Mária Wégerbauer Róbert Emléküket szeretettel megőrízzük!
Szeretettel emlékezünk GRÓSZ JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Minden együtt töltött pillanatot hűen őrzök a lelkemben, mint megannyi kisfilmet. Gyakran visszapörgetem őket a fejemben, hogy emlékezzek arra, mennyire boldogok voltunk mi ketten. S ebbe az érzésbe egy szemernyi kétely sem vegyült. Szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk NAGY ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Nem az a fájdalom amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető feleséged és fiad Zoltán.