hamis fotók

2021.02.11. 11:17

Csalás miatt eltiltottak két indiai alpinistát a hegymászástól Nepálban

A két hegymászó és csapatvezetőjük hazudtak arról, hogy 2016-ban feljutottak a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára.

In this photo taken on May 17, 2018, mountaineers make their way to the summit of Mount Everest, as they ascend on the south face from Nepal. (Photo by Phunjo LAMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phunjo LAMA

A nepáli hatóságok szerdán eltiltottak két indiai alpinistát és csapatvezetőjüket a hegymászástól, miután kiderült, hogy hazudtak 2016-ban, amikor azt állították, hogy feljutottak a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára.

Narender Szingh Jadav és Szima Rani Goszvami csúcshódítását annak idején hitelesítette a nepáli turisztikai minisztérium – írja a BBC News.

Amikor azonban tavaly egyiküket a rangos Tenzing Norgay Adventure Awardra jelölték, a páros teljesítményét számos másik hegymászó kétségbe vonta.

A szaktárca egyik munkatársa szerint az általuk indított vizsgálat megállapította, hogy a páros nem szolgált egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékkal sem a csúcs meghódításáról, ennek alapján arra jutottak, hogy a két hegymászó „soha nem ért fel a hegy tetejére”.

„Megállapítottuk, hogy hamis dokumentumokat, köztük fényképeket nyújtottak be. Ezen dokumentumok, valamint az szakértőkkel, köztük hegyi vezetőkkel folytatott beszélgetések alapján hoztunk meg a döntésünket” – idézte a minisztérium munkatársát a The Indian Express című újság.

A két hegymászót és vezetőjüket 2016-tól kezdődően hat évre tiltották el a nepáli hegyek megmászásától. A Mount Everest csúcsának meghódításáról szóló igazolásukat visszavonták.

A turisztikai minisztérium továbbá pénzbírságot szabott ki a mászást szervező vállalatra, valamint a párost támogató hegyi vezetőkre.

A két indiai alpinista egyelőre nem reagált a szerdai bejelentésre.

A Mount Everest, a világ legmagasabb, 8848,86 méteres csúcsának meghódítása óriási teljesítménynek számít a hegymászók körében világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!