emlékezés

2019.12.14. 12:22

Bronzszobrot állítanak Marlene, a teknős emlékére

A hatalmas nőstény kérgesteknős 1965-ben tévedt a Balti-tengerbe, de mivel a Karib-tengerben honos, hamar kihűlt az állat és már nem tudták megmenteni.

Leather turtle "Marlene" is cast in bronze

Forrás: AFP/DPA/Zentralbild

Fotó: Stefan Sauer

Bronzszobrot állítanak Marlene, a teknős emlékének a stralsundi Tengeri Múzeumban.

A kérgesteknősről (Dermochelys coriacea) készült szobor a múzeum modernizálása után az új előcsarnokban fog állni, a munkát Wolfgang Gregor művész készíti el.

A 2,15 méteres és 450 kilogrammos nőstény kérgesteknős 1965-ben tévedt a Balti-tengerbe, Stralsundtól öt kilométerre fogták el. Eredetileg a Karib-tengerben honos. „A trópusi és szubtrópusi vizekben élő állat erősen lehűlt és csak néhány napig élt a rostocki állatkertben” – mondta el a múzeum szóvivője.

A puha, bőrszerű páncélt viselő állatot Stralsundban preparálták. Később Kelet-Berlinben a távoli vizek állatait bemutató kiállítás fő attrakciójává vált. Ebben az időszakban Marlene Dietrich filmdíva épp Nyugat-Berlinben tartózkodott, a teknős ezért kapta a Marlene becenevet. 1966 végéig összesen mintegy 350 ezer látogató volt kíváncsi a teknősre.

A stralsundi múzeumot 45 év után 2021 és 2023 között felújítják. Az építési munkálatok a becslések szerint 40 millió euróba (13 milliárd forintba) fognak kerülni. A tervek szerint plafonig érő vitrineket építenek, az új előcsarnokban pedig egy nagy akváriumot is kialakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!