Tűzveszély

2021.08.17. 15:32

Borús jóslat érkezett Ausztráliából

A klímaváltozás hatásai miatt megnyúlik a bozóttűzszezon Ausztráliában – állapította meg egy tanulmány, amelyet a Victoria állambeli tűzoltóság készíttetett.

Tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvõ Ulladulla közelében pusztító bozóttûz helyszínén 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdõtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségébõl. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.

Forrás: MTI / EPA / AAP

Fotó: Dean Lewins

Az önkéntes tűzoltókat foglalkoztató szervezet a Monash Egyetem és amerikai intézmények kutatóival együtt végzett kutatást, amely mind az átlagos tűzveszély, mind a szélsőségesen tűzveszélyes napok számának növekedését vetítette előre az egész államban

– számolt be róla a The Guardian cikke.

Az International Journal of Wildland Fire című folyóiratban közzétett tanulmány 12 modellt alkalmazott a tűzveszély előrejelzésére Victoria államban az évszázad végéig. Ezek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közepestől a nagy mértékűig tartó forgatókönyveit veszik figyelembe.

Sarah Harris, a Victoria állambeli tűzoltószervezet (CFA) kutatás-fejlesztési vezetője és a tanulmány egyik társszerzője szerint az előrejelzések az eső és a relatív páratartalom jövőbeli csökkenésére utalnak, különösen tavasszal és kora nyáron.

„Hosszabb bozóttüzes szezonra és összességében több kiemelkedően tűzveszélyes napra számíthatunk”

– mondta.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) augusztus elején tette közzé hatodik átfogó jelentését, amelyben megállapította, hogy 1950 óta meghosszabbodott Ausztráliában a bozóttüzek szezonja.

A CFA modellje alapján a legrosszabb forgatókönyv szerint – ha az üvegházhatású gázok kibocsátása ebben az évszázadban tovább nő – a tűzveszélyességi index pontszámai 10 és 20 százalék között emelkednek Victoria államban, a legnagyobb változás pedig az állam északnyugati részén várható.

Ha magas károsanyag-kibocsátási forgatókönyv valósul meg, a kutatók előrejelzése szerint a különösen tűzveszélyes napok száma akár 200 százalékkal is növekedhet Victoria állam öt területén.

Az állam délkeleti részén fekvő Bairnsdale-ben a nagyon magas vagy ennél is magasabb kockázatú tűzveszélyes napok száma az előrejelzések szerint 2100-ra megháromszorozódik, és évi nyolc napra emelkedik. A Victoria északnyugati részén található Walpeupban pedig az előrejelzés alapján ez a szám évi 60-ról 100-ra nő.

Harris elmondta, hogy elemezni fogják az éghajlatváltozás hatásait, hogy megfelelően reagálhassanak a szélsőségesen tűzveszélyes időjárású napok számának növekedésére.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatóinak egy másik tanulmánya közben felhívta a figyelmet a súlyos tűzesetek fokozott kockázatára a vidéki települések közelében található, fakitermelésre szánt erdőkben.

A délkelet-ausztráliai tűzvészek súlyosságát vizsgáló, Ecosphere című folyóiratban közzétett kutatás szerzői hangsúlyozták, hogy fontolóra kell venni a települések közelében található idősebb erdők fenntartását.

Borítókép: tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő Ulladulla közelében pusztító bozóttűz helyszínén 2020. január 5-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!