szükségszerű

2019.09.07. 13:21

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa

Megelőzendő az idei nyáron történt hatalmas erdőtüzeket, összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és a műholdas megfigyelést.

A firefighter tries to control a fire near Charagua, Bolivia, in the border with Paraguay, south of the Amazon basin, on August 29, 2019. - Fires have destroyed 1.2 million hectares of forest and grasslands in Bolivia this year, the government said on Wednesday, although environmentalists claim the true figure is much greater. The news comes after leftist President Evo Morales suspended his re-election campaign on Monday to direct the government's response to a growing environmental disaster in the Bolivian portion of the Amazon rainforest, where wildfires have been raging since May. (Photo by AIZAR RALDES / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aizar Raldes

Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón. Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján ismét folytatnak megbeszéléseket ebben a körben.

„Önmagában a jó szándék már nem elég” – jelentette ki Martin Vizcarra perui elnök.

Amellett, hogy összehangolják a védelmet, a részt vevő országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket.

Igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Bolsonaro azt hangsúlyozta: a megállapodás annak megerősítése, hogy mindegyik részes ország szuverén. Azzal vádolta meg a gazdag országokat, hogy el akarják venni ezt a szuverenitást tőlük.

Az AP hírügynökség értékelése szerint a találkozón kevés konkrét akcióban állapodtak meg, és felszínre kerültek az országok közötti mély ideológiai és politikai szakadékok a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

Amazónia brazíliai részén – az őserdő 60 százaléka esik a területére – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a hivatalos brazil adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított.

A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt tavalyhoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!