világpolgár

2019.11.05. 14:44

Afrikai madár telepedett le a Kiskunságon (videó)

A Magyar Madártani Egyesület Facebook-oldalán tett közzé egy felvételt, ahogy az Afrikából terjeszkedő pásztorgém házi bivalyok hátáról próbál vadászni.

Forrás: YouTube

A felvétel az Észak-Kiskunságban, Apajon készült november első, meglehetősen hűvös napján – írja az Origo.

Az egyesület azt írja közösségi oldalán, hogy a meleg égövön járva ez a látvány természetes, azonban ez a felvétel itt készült Magyarországon egy hűvös novemberi napon. A pásztorgém Afrikából terjeszkedve mára Dél-, Nyugat- és Kelet-Európába, az amerikai kontinens nagy részére, Ázsia déli térségeibe és Ausztráliába is eljutott és világpolgár fajként fészkel.

Globális terjeszkedése és az utóbbi évtized mind gyakoribb hazai megfigyelései alapján várható volt magyarországi költése is. Első bizonyított fészkelése Magyarországon 2016-ban volt, de valószínűleg már 2014-ben és 2015-ben is sikeresen költött az egyesület szerint.

A pásztorgém előszeretettel vadászik a legelőn nagytestű állatok hátáról, a paták által felriasztott rovarokra, egyéb apró gerinctelenekre, és akár gerincesekre, emellett a nyűvágó madarakhoz hasonlóan kicsipkedi a jószágok bőréből a kullancsokat is.

A nagytestű patásokat követő életmód valószínűleg még a szárnyas ragadozók ellen is jelentős védelmet nyújt, például a felvételen is látható a háttérben először kettő, majd egy rétisas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!