Bajba jutott állatok

2021.08.30. 18:48

A mezőgazdaság jelenti a legnagyobb veszélyt a gerincesekre nézve

A Nature Ecology and Evolution című lapban megjelent tanulmánnyal a kutatók a faji sokszínűséget szeretnék védeni.

Forrás: Pixabay

Globális térképet készített egy nemzetközi kutatócsoport azokról a térségekről, amelyeken a szárazföldi gerinceseket jelentős veszélyek fenyegetik. A projekt keretében a szakemberek meghatározták a kétéltűeket, a madarakat és az emlősöket veszélyeztető fő tényezőket. Az eredményeik szerint ezek közé tartozik a mezőgazdaság, a vadászat és a csapdaállítás, a fakitermelés, a környezetszennyezés, az invazív fajok és a klímaváltozás.

Az ENSZ Természetvédelmi Monitorozó Központjának munkatársa, Mike Harfoot által vezetett kutatócsoport munkájában többek között a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat kategorizáló vörös listáját vette alapul. Ennek segítségével azonosították azokat a földrajzi területeket, amelyeken több mint 50 százalék a valószínűsége annak, hogy bizonyos gerinceseket a fő veszélyek egyike fenyegeti.

Tapasztalataik szerint különösen nagy a fenyegetettség Délkelet-Ázsiában, elsősorban Szumátra és Borneó szigetén, valamint Madagaszkáron. A kétéltűeket viszont az európai régióban is nagy veszély fenyegeti. A klímaváltozás hatásai továbbá a sarkvidéki régiókban, Ausztrália keleti partjainál és Dél-Afrikában érvényesülnek a legnagyobb valószínűséggel. Ez főként a madarakat érinti. Ezenkívül a vadászat és a csapdák a madarakat a globális szárazföld területek 50 százalékán, az emlősöket a 73 százalékán veszélyezteti. Azonban a leggyakoribb veszélyt mind a három gerinces osztály számára továbbra is a mezőgazdaság jelenti. A kétéltűek például a szárazföldi területek 44 százalékán vannak kitéve a mezőgazdaság ártalmának.

A következő tíz év döntő jelentőségű az olyan intézkedések bevezetésével kapcsolatban, amelyek fellépnek a biológiai sokszínűség csökkenése ellen – emelte ki Harfoot.

A vizsgálaton szerzett információk pedig segíthetik a döntéshozókat annak kidolgozásában, hogyan lehetnek a legeredményesebbek ezek a projektek.

A szakértők létrehoztak továbbá egy olyan térképet is, amely a leginkább védelemre szoruló térségeket mutatja be. Ilyen területek a Himalája, Délkelet-Ázsia, Ausztrália keleti partvidéke, Madagaszkár lombhullató erdői, a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgy egyes részei, a nyugat-afrikai Guinea erdői, a dél-amerikai atlanti partvidéki esőerdők, az Amazonas-medence és az Andok északi része.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!