vándorlás

2021.06.03. 07:43

A Kínában vándorló elefántcsorda mindent eltipor, ami az útjába kerül

Súlyos károkat okozva, egyebek között egész kukoricatáblákat felemésztve és istállókat romba döntve tett meg csaknem 500 kilométert az elmúlt hónapokban egy vándorló vadelefántcsorda a délnyugat-kínai Jünnan tartományban.

(210601) -- KUNMING, June 1, 2021 (Xinhua) -- Aerial photo taken on May 28, 2021 shows the herd of wandering wild Asian elephants in Eshan County, Yuxi City, southwest China's Yunnan Province. (Xinhua/Hu Chao) (Photo by Hu Chao / XINHUA / Xinhua via AFP)

Forrás: AFP / XINHUA

Fotó: Hu Chao

A kínai közösségi médiában a múlt héten bukkantak fel olyan felvételek, amelyeken a 15 ázsiai elefánt lakott területen sétál keresztül. Azóta az egész ország feszült figyelemmel kíséri az ormányosok vonulását.

A hatóságok 360 embert és 9 drónt bevetve figyelik az állatokat

– olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Helyi idő szerint kedd este a csorda már csak 3 kilométerre volt a tartomány fővárosától, a hétmillió lakosú Kunmingtól, ezért az elsődleges céllá az vált, hogy távol tartsák őket a várostól.

A kínai vadvédelmi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket. Egy 16 egyedből álló csapat 2020 márciusában indult útnak és novemberben érkezett meg Pu’er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé.

Útjuk során az állatok hatalmas károkat okoztak, egész kukoricatáblákat ettek fel, istállókat zúztak össze és víztartályokat ürítettek ki. Halálesetről azonban eddig nem érkezett jelentés.

A CCTV kínai állami televízió becslései szerint az okozott kár legkevesebb 6,8 millió jüanra (300 millió forintra) rúg.

A szakemberek szerint a nagyszabású fejlesztések miatt az elefántok élőhelyei zsugorodnak, a hagyományos pufferzónák fokozatosan eltűnnek, aminek nyomán az emberek és elefántok közötti összetalálkozások egyre gyakoribbá válnak.

A Jünnanban élő vadelefántok számát 300-ra becsülik. Az állatok természetes élőhelye azonban a 45 évvel ezelőtti több mint 2000 négyzetkilométerről mostanra kevesebb, mint 500 négyzetkilométerre csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!