A koronavírus árvái

2022.09.11. 10:00

Jótékonysági árverést tart a Regőczi Alapítvány októberben

Jótékonysági árverést rendez a koronavírus árváinak megsegítésére a Regőczi Alapítvány október 5-én a budapesti Nagyházi Galériában, ahol Áder János volt köztársasági elnök és felesége külföldi útjain és hazai találkozóin kapott ajándékaira lehet licitálni.

Forrás: Shutterstock

A másfél évvel ezelőtt létrehozott Regőczi Alapítvány eddig félmilliárd forintból segítette az árván maradt gyermekeket és családjaikat, ebből mintegy 25 millió forinttal az idei iskolakezdést támogatták – hangsúlyozta Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke.

A jótékonysági árverésen az elnöki ciklus alatt kapott ajándékok egy részét bocsátják árverésre, hogy a befolyó összegből további segítséget tudjanak nyújtani a rászorulóknak.

Az árverést október 5-én tartják, az alapítvány nevét adó Regőczi István katolikus pap, egyházi író születésnapján.
Fontosnak tartják időről időre tájékoztatni a támogatókat arról, hogy mire fordítja az alapítvány az általuk felajánlott adományokat.
Másfél évvel ezelőtt 400-500 főre becsülték a koronavírus árváinak számát. 

Akkor mi úgy gondoltuk, ez olyan nagy szám, hogy önálló szervezetet kell létrehoznunk, hogy érdemben tudjunk segíteni 

– hangsúlyozta. 

Azóta már több mint 1300 gyermek részesül támogatásban. Tavaly egyszeri gyorssegélyt juttattak a rászorulóknak: 806 gyereket összesen több mint 176,5 millió forintos összeggel támogattak. Idén már 1236-an kaptak több mint 325 millió forintos segítséget.

Igyekeznek pontosan felmérni a családok anyagi helyzetét, hogy a pénzt igazságosan, a rászorultság mértékében tudják szétosztani. "Igazoltatjuk velük a jövedelmi viszonyukat, az eltartottak számát vagy az iskolalátogatás tényét" – mondta Herczegh Anita.

Az anyagi támogatás mellett táborozási lehetőséget is biztosítottak a támogatók jóvoltából.

Hangsúlyozta, hogy munkájuk során több megrendítő sorssal találkoznak. A támogatottak között vannak olyan gyerekek, akik egyik napról a másikra veszítették el a koronavírus-járvány miatt mindkét szülőjüket. 

Van köztük olyan, aki szülei halála miatt 18 évesen vált testvérei gyámjává. "Ezek mellett a sorsok mellett nem lehet együttérzés nélkül elmenni." 

Az alapítvány célja addig segíteni a gyerekeket, amíg önállóvá nem válnak, akár egyetemi tanulmányaik alatt is kaphatnak támogatást.

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke (k) 
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A jótékonysági árverésen több mint 200 tételre lehet licitálni, az aukció anyagából szeptember 22-én nyílik kiállítás a galériában – közölte Nagyházi Lőrinc, az árverést lebonyolító Nagyházi Galéria vezetője, hozzátéve: a tételek között egyebek mellett festmények, grafikák, ezüst tárgyak és porcelánok is szerepelnek.

A kikiáltási árakat úgy állították be, hogy a tárgyak elérhetőek legyenek. A reális értékhez képest jelentősen csökkentett összegről indulnak a tételek, annak reményében, hogy sok licit érkezik, és minél több pénzt tudnak összegyűjteni az alapítványnak.
Az árverés katalógusa hamarosan elérhető lesz a galéria honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!