Ép testben ép lélek

2022.08.26. 13:30

Tovább él, aki rendszeresen mozog

Újabb kutatás erősíti meg, hogy a heti rendszerességgel végzett szabadidős tevékenységek csökkenthetik a halálozási kockázatot az idősebb korosztálynál.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A JAMA Network Open című szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint fontos, hogy az idősebb korosztály heti rendszerességgel olyan szabadidős tevékenységeket végezzen, mint például a gyaloglás, a kocogás, az úszás vagy a teniszezés. 

Ezek csökkentik a halálozási kockázatot általában is, de különösen a szív- és érrendszeri, valamint a rákbetegségek esetében mutatható ki pozitív hatásuk 

– derül ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tanulmányából.

A kérdőíves reprezentatív felmérésen részt vevő személyek száma 272 550 fő volt, életkoruk 59 és 82 év között váltakozott.

A kutatásokból továbbá az is kiderült, hogy az idősebb korosztályból azoknak, akik heti rendszerességgel mozognak, 13 százalékkal nagyobb az esélyük egy rákos megbetegedés túlélésére, mint fizikálisan passzív kortársaiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!