Kiemelték a folyóból

2022.08.10. 10:23

Sósvízű medencébe viszik át a Szajnába tévedt fehér delfint

Kiemelték a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vízéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy egy tengerhez közeli sósvízű medencébe helyezzék át életének megmentése céljából.

Forrás: AFP

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER

A kényes mentőakciót éjszaka hajtották végre. Nehezítette, hogy szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, amelynek vizében az állat tartózkodott. Valószínűleg beemelték egy bárkába, majd onnét egy teherautóra kerül, amely elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy sós tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sósvízű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe 

– közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe. Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől. Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A Sea Shepherd hatalmas és kockázatos műveletnek nevezte a kiemelést, amelyet azonban muszáj volt megkísérelni, mert az állat különben elpusztulna a Szajnában. Szakértők az étvágytalanság miatt azt gyanítják, hogy a táplálékot megtagadó delfin beteg, de bizakodnak a sikerben, mert az elmúlt napokban jól reagált a vitaminkoktélra és az antibiotikumokra. Majd a sósvízű medencében dől el, hogy kezelhető vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved-e.

Veterinarians take care of a beluga whale that was stranded in the River Seine at Notre Dame de la-Garenne, northern France, on August 9, 2022. - French marine experts launched an ambitious operation on August 9 to rescue an ailing beluga whale that swam up the Seine river, to return it to the sea. The four-metre (13-foot) cetacean, a protected species usually found in cold Arctic waters, was spotted a week ago heading towards Paris, and is now some 130 kilometres inland. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Állatorvosok dolgoznak a kiemelt fehér delvin körül
Forrás: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

A hőség miatt a mentést az esti órákban hajtották végre, és szállítás közben is védik a kiszáradástól. A mentőakció előtt állatorvos vizsgálta meg a delfin vérét és légzését, hogy egyáltalán szállításra alkalmas állapotban legyen a legyengült állat.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.

Borítókép: A mentőcsapat kiemeli a belugát a Szajnából 2022. augusztus 9-én éjjel / AFP / JEAN-FRANCOIS MONIER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!