Fő az egészség

2022.08.06. 15:35

Öt étel, amit nem mosunk meg, pedig kellene!

Azt mindenki tudja, hogy az almát, a paprikát vagy az uborkát fogyasztás előtt meg kell mosni. Vannak azonban olyan ételek, melyekről nem is gondolnánk, hogy tele lehetnek baktériumokkal. A Mindmegette.hu egy rövid listával segít elkerülni a fertőzést és az ételmérgezést.

 

1. Citrom és narancs

A legtöbben azt gondolják, teljesen felesleges megmosni a citrusokat, hiszen úgyis megpucoljuk őket. A gond viszont éppen a hámozással van, olyankor ugyanis könnyen átragasztjuk a héjon lévő kórokozókat a gyümölcshúsra. A tanulság: pucolás előtt mindig mossuk meg a citromot és a narancsot!

Bunches,Of,Fresh,Yellow,Ripe,Lemons,On,Lemon,Tree,Branches
Forrás: Shutterstock

2. Avokádó és sárgadinnye

Az avokádóval is hasonló a helyzet: amikor felvágjuk, hogy eltávolítsuk a magját, a héjon lévő baktériumokat és tartósítószereket egyenesen a gyümölcsbe juttatjuk. A sárgadinnyénél szintén!

Whole,And,Sliced,Of,Japanese,Melons,honey,Melon,Or,Cantaloupe,(cucumis
Forrás: Shutterstock


3. Dobozos üdítők

Törölgeti a dobozos üdítők és energiaitalok száját? Helyes, ugyanis az üdítők tetején könnyen megül a kosz, hamar megtelepszenek rajta a baktériumok. Az italokat ráadásul hosszú időn át szállítják és tárolják, ki tudja, milyen körülmények között. Ezért mindig tisztítsuk meg az üdítősdobozokat egy nedves papírtörlővel, vagy öntsük ki belőlük az italt egy pohárba.

Bangkok,,Thailand-october,7,,2018:,Top,View,Pile,Of,Aluminum,Beverage
Forrás: Shutterstock

 

4. Bio eper

Bár a bio epret nem kezelik vegyszerekkel, ez nem jelenti azt, hogy fogyasztás előtt ne kéne alaposan megmosni. A leszedésnél és a szállításnál ugyanis sokféle szennyeződés baktérium kerülhet rájuk.

White,Flower,With,Red,Strawberry,Berries,On,Strawberry,Field,,Close
Forrás: Shutterstock



5. Konzervek, lekvárok, befőttek

A konzervek, a lekvárok és a befőttek évekig, akár évtizedekig is elállhatnak, így mindenképpen tisztítsuk meg a külső felületüket, mielőtt kinyitnánk őket. A rajtuk lévő szennyeződés ugyanis a nyitás pillanatában belekerülhet az ételbe. Hogy ezt elkerüljük, szappanos vízzel öblítsük át mindig!– tanácsolja a Mindmegette.hu

Set,Of,Raw,Cereals,,Grains,,Pasta,And,Canned,Food,On
Forrás: Shutterstock

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában