Szárazság

2022.08.04. 06:15

Nagy a baj Spanyolországban: vízkorlátozást rendeltek el számos településen

Katalónia 150 településén napi 200 literben határozták meg az engedélyezett vízfogyasztást személyenként.

A szárazság miatt számos spanyol településen rendeltek el vízkorlátozást – közölte a spanyol közszolgálati televízió (TVE) szerdán.

Az illetékes szaktárca adatai szerint az ország 317 víztározójában tárolt mennyiség a kapacitás 40,4 százalékán állt július végén, ami 33 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évtized átlaga.

A tartományok közül a legkedvezőtlenebb a helyzet az északnyugat-spanyolországi Galiciában, a déli Andalúziában és a keleti országrészben fekvő Katalóniában.

Galicia több településén elzárták a strandok zuhanyozóit, lábmosóit, megtiltották az uszodák feltöltését, az utcák locsolását, valamint az autómosást és a kertek öntözését.

Katalónia 150 településén napi 200 literben határozták meg az engedélyezett vízfogyasztást személyenként.

Az andalúziai Antequera járásban éjszakai vízkorlátozást rendeltek el, és a térségben élőknek tartálykocsikról osztanak vizet.

A málagai La Vinuela víztározó kihasználtsága 12,7 százalékon áll, emiatt a térség mezőgazdasági termelői szerint veszélybe került az idei termés, például az olajbogyó, amely Spanyolország egyik legfontosabb exporttermékének számít.

Az andalúz tartományi kormány találkozót sürget a központi kormánnyal rendkívüli pénzügyi támogatás érdekében az aszály okozta károk enyhítésére.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) adatai szerint tavaly október és idén július között 4,19 milliméternyi eső esett a dél-európai országban, míg a szokásos átlag 5,66 milliméter. A mérések történetében a negyedik legszárazabbak számít ez az időszak.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!