Kenyérkészítés

2022.08.18. 14:00

Aratóünnepet tartanak Ópusztaszeren

A népi halászat és kenyérsütés hagyományait mutatják be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Búzaösszeöntés Ünnepe Ópusztaszeren

Forrás: MTI

Fotó: Frank Yvette

Az aratónap augusztus 20-án szombaton színes programokkal várja a családokat. Szent István király ünnepéhez a néphagyományban az új kenyér megszegése kötődik, amelynek előzménye az aratási időszak lezárulta.

Az aratónapon az emlékparkban bemutatják a gabona feldolgozásának folyamatát, a kovászkészítést és a kenyérsütést. 

A skanzenben a szentes-dónáti szélmalomnál a látogatók megismerkedhetnek a kenyérgabona őrlésének lépéseivel is. A hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörben kovászműhely működik majd, ahol a lisztek és a házi kovász felhasználásának fortélyait leshetik el a vendégek, majd láthatják, hogyan sül a kemencében a friss házi kenyér.

Az érkezőket számos szórakoztató és ismeretterjesztő program is fogadja. 

A Por zenekar autentikus magyar népzenét, a Hungarikum duó népies műzenét játszik majd, a vendégek láthatják a Barboncás Társulat bábelőadását, Boka Gábor utcaszínházát és a Nagyboldogasszony - Kisboldogasszony című előadást.

A makói parasztháznál és a szeged-alsóvárosi portán kézműves sarkok működnek majd, ahol a szelezést és papírsárkány-készítést próbálhatják ki a látogatók.

Az emlékpark tavaly uniós támogatással indított programsorozatot a Zentai Történelmi Levéltárral közösen, ami a Tiszához kapcsolódó, hagyományos, természetközeli gazdálkodást mutatja be. 

A sorozat részeként szombaton tematikus napot rendeznek, amelyen bemutatják a népi halászat eszközeit, a Tisza-mente 19. és 20. század vízi világát és a korabeli folyami hajózást

 - derül ki a létesítmény marketingvezetőjének, Kodácz Csengelének ismertetőjéből. 

A részletes programért kattintson ide.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!