A legforróbb nyár

2022.08.23. 10:32

Áramszünet fenyeget Kínában az aszály és a hőhullámok miatt

Az állami média arról számolt be, hogy az egy hete tartó aszály és hőhullámok miatt folyókban kevés a víz, a víztározókban a vízszint történelmi mélypontra süllyedt. Szecsuant különösen súlyosan érintette a helyzet, mivel az áram 80 százalékát vízerőművekből nyeri.

Egy férfi gyalogol a csaknem teljesen kiszáradt Csialing-folyó medrében a délnyugat-kínai Csungcsingban 2022. augusztus 21-én. Kína az elmúlt hat évtized legszárazabb nyarával küzd, a Jangce vízszintje a felére apadt.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

A tájékoztatás szerint a délnyugat-kínai Csungking városában a legtöbb bevásárlóközpont csak délután 4 és este 9 óra között nyit ki, hogy csökkentsék a légkondicionálással járó energiafelhasználást.

Az elmúlt hetekben a szomszédos Szecsuan tartomány hatóságai takarékosságra, az áramfogyasztás korlátozására szólítottak fel.
 

Sok kínai folyóban sokkal kevesebb víz van a folyamatos aszály miatt. Így van ez a Jangcén, a világ harmadik leghosszabb folyóján, amelyen számos erőmű termel áramot.

Jünjang, 2022. augusztus 16. A Jangce folyó szárazra került parti sávja a délnyugat-kínai Csungcsing tartományi jogú városban fekvõ Jünjang megyében 2022. augusztus 16-án. A szokatlan hõség és az aszály nagy területeket érint Kínában, csökkennek a terméshozamok és az ivóvízkészletek. MTI/AP/Chinatopix
Fotós: -


A régió néhány víztározójában a vízszint történelmi mélypontra süllyedt. Szecsuant különösen súlyosan érintette a helyzet, mivel az áram 80 százalékát vízerőművekből nyeri.

Hétfőn több bozóttűz tombolt Csungking környékén, amiért a hatóságok a hőhullámot és a folyamatos szárazságot okolták. Repülőjáratokat töröltek, és 1500 embert kimenekítettek a térségből.

Kína nagy részén a legmelegebb és legszárazabb nyarat élik a feljegyzések 1961-es kezdete óta. A hőmérséklet az elmúlt hetekben sok helyen többször is meghaladta a 40 Celsius-fokot.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 14 régiót és tartományt érint a közepesen súlyos vagy súlyos aszály.

A helyi önkormányzatokat felszólították, biztosítsák a vízkészleteket és szükség esetén generáljanak mesterségesen csapadékot; s ennek érdekében permetezzenek vegyszereket a felhőkbe, hogy esőt hozzanak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!