Tragédia a hegyen

2022.07.31. 14:40

Újra életeket követelt a K2

Két külföldi hegymászó is életét vesztette Pakisztánban a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres K2 megmászása közben.

Az ausztrál Matthew Eakin és a kanadai Richard Cartier holttestét az 1-es és 2-es tábor között, mintegy 6500 méteres magasságban találták meg a mentők – közölték a helyi hatóságok. 

A férfiak nem alkottak egy csoportot, egymástól függetlenül jártak szerencsétlenül a rendkívül veszélyes csúcson.

A július 19-én eltűnt hegymászókat lavina temette maga alá. Ugyanebben a hónapban már egy afgán alpinista is az életével fizetett a "vad hegyként" is emlegetett csúcs megmászásáért.

Bár a K2 alacsonyabb a Mount Everestnél, sokkal veszélyesebb annál, ezért sokkal kevesebben is próbálkoznak a meghódításával. Az egyik leggyilkosabb hegycsúcs, az áldozatok többsége leereszkedés közben veszíti életét, amikor a legkisebb rossz mozdulat is végzetes lehet.

Míg a 8849 méteres Mount Everestet már több mint 9000 alkalommal mászták meg emberek, a K2-re eddig csak pár százan mertek – és tudtak – feljutni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#K2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!