Szenzációs lelet

2022.06.09. 17:40

Rábukkantak az egyik legnagyobb európai húsevő dinoszaurusz maradványaira

Több mint 10 méter hosszú volt.

Az Európában valaha felfedezett legnagyobb vadászó dinoszaurusz maradványait találhatták meg kutatók a La Manche-csatorna egyik szigetén.

A csontokat, amelyek valószínűleg egy szpinoszaurusztól (tüskésgyík) származnak, a Nagy-Britanniához tartozó Wight-sziget délnyugati részén tárták fel – közölték csütörtökön a Southamptoni Egyetem kutatói a PeerJ Life & Environment című tudományos folyóiratban.

Ez egy óriási, több mint 10 méter hosszú állat volt, méreteiből ítélve az Európában valaha felfedezett legnagyobb vadászó dinoszaurusz lehetett

– írta Chris Baker, a kutatócsoport vezetője.

Az egyetemnek a kutatást ismertető közleménye szerint a kövületek, köztük medencecsontok és gerinccsigolyák, egy kétlábú dinoszaurusztól származnak, amelynek feje egy krokodilére hasonlított. A maradványokból megállapítható, hogy az állat halála után dögevők egész sora vetette rá magát.

A southamptoni kutatók már tavaly is beszámoltak két hasonló őshüllőfaj felfedezéséről is.

Az új lelet alátámasztja azt a feltételezést, hogy a szpinoszaurusz eredetileg Nyugat-Európából származik, ahol szétvált több fajra, mielőtt másutt is elterjedt – írják a kutatók, akik most mikroszkóppal akarják megvizsgálni a talált anyagok vékony rétegeit, hogy megtudják a ragadozó korát és további információkhoz jussanak a fejlődéséről.

Az Anglia déli partjaitól néhány kilométerre fekvő Wight-sziget olyan geológiai formációkkal rendelkezik, amelyeknek egyes részei sok millió évesek.

Borítóképünkön egy szpinoszaurusz. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!