Régészeti szenzáció

2022.06.10. 12:05

Rábukkantak a legendás hajó roncsára (videó)

Az 1689-ben elsüllyedt Gloucesteren talált tárgyakból jövő tavasszal rendeznek kiállítást a Norwichi Kastélymúzeumban.

Megtaláltak búvárok egy legendás 17. századi hajóroncsot az Északi-tenger angliai partjai mentén.

Az East Anglia Egyetem pénteki közleménye szerint az 1689-ben elsüllyedt, Gloucester nevű brit királyi hadihajóról van szó, amelynek fedélzetén a szerencsétlenség idején ott volt a későbbi II. Jakab angol király is.

Négy évi keresés után 2007-ben bukkant a roncsra a Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében. A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt, míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után végérvényesen a Gloucester maradványaiként azonosították a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot.

Szakértők régészeti szenzációnak nevezték a felfedezést. Az egyetem professzora, Claire Jowitt szerint egy időkapszuláról van szó, amely lehetőséget kínál arra, hogy sokat megtudjunk egy 17. századi hajó fedélzetén zajló életről. Mindenesetre ez a legjelentősebb lelet Nagy-Britanniában VIII. Henrik király Mary Rose nevű, 1545-ben elsüllyedt hadihajójának 1982-es kiemelése óta.

A széttört és a homokba belesüppedt hajótörzsön kívül találtak a búvárok ágyukat, navigációs eszközöket, ruhákat, lábbeliket, edényeket, étkészletet, bontatlan borosüvegeket, egy, még a fatokjában lévő szemüveget és sok egyéb tárgyat. A borosüvegek egyike az első amerikai elnök, George Washington őseinek, a Legge családnak a címerét – a csillagos-sávos amerikai zászló elődjét – viseli.

A Gloucesteren talált tárgyakból jövő tavasszal rendeznek kiállítást a Norwichi Kastélymúzeumban, ahol látható lesz a hajóharang is, amely kulcsfontosságú volt a hajó azonosításához.

A hadihajó a Great Yarmouth partjainál fekvő homokpadok között navigálva futott zátonyra, és egy órán belül elsüllyedt, a legénység tagjai és az utasok közül sokan életüket vesztettek, az áldozatok számát 130 és 250 közé becsülik. A későbbi, 1685 és 1688 között uralkodó II. Jakab angol és ír (VII. Jakab néven skót) király épp hogy túlélte a szerencsétlenséget.

A roncs kiemelését jelenleg nem tervezik, mert mélyen beágyazódott a tengerfenékbe.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!