Áloméj az Állatkertben

2022.06.03. 15:50

Mozgáskorlátozott gyermekeket lát vendégül a Fővárosi Állatkert

Mozgáskorlátozott gyerekeket lát vendégül családtagjaikkal együtt pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykert Áloméj az Állatkertben című programján.

A csaknem két évtizedes hagyományra visszatekintő kezdeményezés keretében az állatkert zárása után szerveznek különleges programot krónikusan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekeknek. Az idei Áloméjen a mozgáskorlátozott gyerekeket hívták meg, együttműködésben a Zsótér Pál Alapítvánnyal - közölte az intézmény pénteken.
Mint írták, 

az ötlet Hollandiából, a Rotterdami Állatkerttől ered: 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal közösen 175, rákbetegségben szenvedő gyermeket hívtak meg szüleikkel és testvéreikkel együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta nemzetközi mozgalommá terebélyesedett, ma már a világ mintegy háromszáz állatkertjében szerveznek hasonló programot. Közép-Európában először 2004-ben rendeztek Áloméjt, akkor két ország három állatkertjében, ezek egyike volt a budapesti állatkert.
Az elmúlt két évtizedben az Áloméj az Állatkertben hagyománnyá vált a magyar fővárosban. Péntekre a Zsótér Pál Alapítványon keresztül csaknem félszáz mozgáskorlátozott gyermeket hívtak meg szüleikkel, testvéreikkel együtt.
Az Áloméj az állatkert esti zárása után, 19 órakor kezdődik. Az esemény lebonyolításában mintegy félszáz állatkerti munkatárs vesz részt, ők szabadidejükben vállalták a rendezvénnyel kapcsolatos teendők ellátását.

Borítókép: szurikáták a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021. október 3-án (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!