A tudósok is meglepődtek

2022.06.02. 23:13

Jelentősen zöldebbé váltak az Alpok

Az űrből készült felvételeken látható, hogy jelentősen zöldebbé vált az Alpok hegyvonulata - állapították meg tanulmányukban osztrák és svájci tudósok.

Az Alpok fahatár feletti területének 77 százaléka zöldebb ma, mint 1984-ben. Az Bázeli Egyetemen dolgozó Sabine Rumpf ökológus vezette kutatócsoport az 1984 és 2021 között az űrből készített felvételeket elemezték. A növényzet erős növekedése mellett 1700 méter felett a hótakaró kicsi, de mérhető csökkenését is felfedezték. A tudósokat a kizöldülés mértéke lepte meg leginkább.
A kutató az APA hírügynökségnek azt mondta, számítottak a felmelegedés hatásaira, de egyikük se várta, hogy ilyen jelentős és kiterjedt lesz a zöldülés.
A klímaváltozás következtében az Északi-sarkvidék növényezének erős növekedését már dokumentálták. A Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régióról azonban még nem készült átfogó elemzés - közölték a tudósok.
A Science tudományos lap csütörtöki számában megjelent tanulmányban kimutatták, hogy az alsóbb régiók klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényei új területet nőttek be a vizsgált időszakban. Ezen kívül a vegetáció sűrűbb lett, a növények magasabbra nőnek a műholdfelvételek szerint.
Az 1700 méter feletti alpesi területeknek csak egy százalékán csökken a növényzet.
A zöldebb hegyvidék kevesebb napsugárzást ver vissza, mint a hó, így a klíma további melegedéséhez vezet. Ezek a változások felborítják az alpesi rendszert, ami fokozza a föld- és sárcsuszamlások esélyét, negatívan hat a turizmusra, valamint a hó- és jégmennyiségtől függő ivóvízellátásra - mondta Rumpf.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Címkék#alpok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!