Halálsárkány

2022.05.24. 10:35

Repülő őshüllők rettegett új faját fedezték fel argentin kutatók

A repülő őshüllők, a pteroszauruszok egy eddig ismeretlen, semmi másra nem hasonlító nemét fedezték fel az Andokban.

 A 9 méteresre is megnövő Halálsárkány (Thanatosdrakon amaru) 86 millió évvel ezelőtt, a krétakorban élt, a dinoszauruszokkal egy időben, és a madarakat megelőző egyik első olyan lény volt, amely az égből csapott le áldozatára.


A szárnyasgyík már legalább 20 millió éve létezett, amikor egy, a mexikói Yucatán-félszigeten becsapódó hatalmas aszteroida eltörölte a földi élet háromnegyedét.
A felfedezést a Cretaceous Research folyóiratban publikáló tudósok szerint az újonnan felfedezett szárnyas- vagy madárgyík ijesztő látványt nyújthatott. Megkövült hatalmas csontjai alapján a Halálsárkányt a Dél-Amerikában eddig felfedezett legnagyobb és a Földön valaha is talált egyik legnagyobb szárnyasgyíkként azonosították.

Nem ismerjük egyetlen olyan közeli rokonát sem, amely akár csak testfelépítésében hasonlítana erre a bestiára

– mondta el egy hétvégi interjúban Leonardo Ortiz projektvezető. A tudós szerint a megkövült maradványok soha korábban nem látott jellegzetességei miatt egy teljesen új nembe kellett sorolni.

Leírására nincs találóbb elnevezés, mint a thanatosz (halál) és a drakon (sárkány) görög szavakból fabrikált Thanatosdrakon amaru

– mondta Ortiz.

Borítókép: PaleoArgentina Web/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!