Fontos kérdések

2022.05.14. 18:15

Középpontba került az allergia és a hirtelen szívhalál vizsgálata

Az MTA a Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére 2021 márciusában írt ki pályázatot, amelyre 114 kutatócsoport jelentkezett.

A nyertes pályázatok csaknem ötöde a Debreceni Egyetemhez kötődik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pályázatain: az allergia kialakulásának tényezőit és a hirtelen szívhalál megelőzését is kutatják az intézmény különböző karain. A Debreceni Egyetem szerdán beszámolt arról, hogy 17 egységük viselheti az MTA Kiváló Kutatóhely címet, illetve 20 kutatócsoportjuk nyert összesen több mint 650 millió forintot az ELKH pályázatain.

Az MTA a Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére 2021 márciusában írt ki pályázatot, amelyre 114 kutatócsoport jelentkezett. A döntéshozó testület 95 nyertest hirdetett, köztük a Debreceni Egyetem 17 pályázóját.

Az ELKH tavaly nyáron hirdetett tendert a július 1-jével kezdődő új 5 éves időszakra. Országosan a 95 nyertesből 20 kutatócsoport a Debreceni Egyetemen működik, 8 a már korábban megkezdett munka folytatására, 12 pedig a most induló tevékenységre nyert el összességében évi 657,8 millió forint támogatást. A legtöbb nyertes kutatócsoport így a Debreceni Egyetem égisze alatt működik. Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés 5 évig érvényes, és az akadémia által kiírt további kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a cím birtoklása. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig (ugyancsak 5 éven át) jelentős anyagi támogatással biztosítja a nyertes pályázók számára a sikeres kutatómunka feltételeit.

Az intézményben működnek olyan kutatócsoportok is, amelyek mindkét pályázaton eredményesen szerepeltek. Köztük az általános orvostudományi kar allergológiai kutatócsoportja, amely az allergia kialakulásának tényezőit és a lehetséges megelőzési módokat vizsgálja, elsősorban a bőr és a nyálkahártya immunológiai megközelítésében.

A bölcsészettudományi karon működő egyik kutatócsoport hazai és külföldi levéltárakban őrzött írott források, régészeti leletek, művészeti kincsek feldolgozásával új szempontok szerint, modern technikai eszközök alkalmazásával kívánja feltárni azon értékeket, amelyek a nagyvilágban szétszórva a magyar kulturális örökséghez tartoznak. A gyógyszerésztudományi karon a hirtelen szívhalál témakörében folytatnak kutatást. Preklinikai tevékenységgel vizsgálják olyan molekulák előállítását, amelyek sikerrel alkalmazhatók a sejthalál megelőzésére. A természettudományi és technológiai kar stresszbiológiai kutatócsoportja a mikroszkopikus gombákat vizsgálja olyan új gyógyszeralapanyagok fejlesztése érdekében, amelyek akár élesztőalapú probiotikumok gyártására is alkalmasak lehetnek a jövőben.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!