Veszélyes álhírek

2022.04.11. 06:40

Összeesküvés-hívők szerint a pilóták felelősek az árvizekért

Az elmélet szerint repülőgéppel fecskendeztek valamiféle anyagot a felhőkbe az áradások sújtotta területek fölött.

Mintegy 100 fenyegetést kapott egy ausztrál légitársaság egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint pilótái váltották ki az Ausztrália keleti partvidékén pusztító árvizeket – jelentette az AFP francia hírügynökség pénteken.

Az interneten terjedő álhírek szerint a Handel Aviation pilótái özönvízszerű esőt zúdítottak az új-dél-walesi Lismore városára március 31-én azzal, hogy valamilyen anyagot juttattak a felhőkbe.

Az ehhez hasonló összeesküvés-elméletek azt követően kezdtek el keringeni a világhálón, hogy az elmúlt hetekben pusztító áradások söpörtek végig Ausztria keleti partvidékén a hatalmas esők miatt. Az egyik széles körben megosztott üzenet a Handel Aviation egyik pilótájának számlájára írta az ítéletidőt, aki állítólag egy Cessna 210N Centurion, a VH-JIL típusú géppel fecskendezett valamiféle anyagot a felhőkbe az áradások sújtotta területek fölött. Az összeesküvés-elméletet és a szóban forgó gép repülési útvonalát még Alice McCall ausztrál divattervező is megosztotta.

A Handel Aviation üzemeltetője, Mark Handel csütörtökön hamisnak nevezte az interneten keringő híresztelést. Elmondta:

az összeesküvés-elmélet középpontjában álló repülőgép azzal a céllal indult útnak, hogy légi felvételeket készítsen a NearMap ausztrál térképészeti cégnek. A Handel Aviationt bízták meg ugyanis azzal, hogy térképezze fel az áradások sújtotta területeket a biztosítók és a segélyszolgálatok számára.

A NearMap megerősítette:

Hasonlóra minden természeti katasztrófa esetén sor kerül.

Mark Handel rámutatott, hogy a magyarázat ellenére a légitársaság számos durva fenyegetést kapott. Az egyik például így hangzott:

Megvan a pilóták neve, rólad is tudjuk, hol laksz, és fizetni fogsz ezért.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#álhír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!