Vége a tüsszögésnek

2022.04.17. 08:05

Allergiásan is gondozhatunk gyönyörű kertet

Nem okoz tüsszögést például az árvácska, a borzaskata, a bugatölcsér, a gyöngyike, a harang-, a gyűszű-, a sisak- és a szívvirág.

Allergiásként is lehet irigylésre méltóan színes és változatosan beültetett kertünk, amelyet tüsszögés nélkül, örömmel gondozhatunk – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Az allergiamentes kertészkedés érdekében a sok pollent kibocsátó szélporzású növények helyett részesítsük előnyben a rovarbeporzásúakat, amelyek feltűnő virágaikkal vonzzák a megtermékenyítésüket végző méheket, lepkéket.

A legdekoratívabbak a kevesebb pollent szóró telt, zárt és rejtett porzójú, többnyire nemesített virágok, illetve az este nyílók. Ezek is veszélyt jelenthetnek azonban a rovarcsípésre érzékenyek számára, valamint érintésük, erős illatuk válthat ki irritációt.

Ezeket a növények nem fognak ártani

Nem okoz tüsszögést például az árvácska, a borzaskata, a bugatölcsér, a gyöngyike, a harang-, a gyűszű-, a sisak- és a szívvirág, az ibolya, az írisz, a lobélia, a méhbalzsam, a napraforgó, a nárcisz, a petúnia, a tátika, a tengerparti és a török szegfű vagy a tulipán, továbbá a telt virágú bazsarózsa, a dália, a mályvarózsa, a harangláb, az őszirózsa és a szarkaláb. Napos díszágyásban látványosan társítható a fáklyaliliom, a gólyaorr, a levendula, a macskamenta, a nebáncs- és a rézvirág, a rózsalonc, a veronika vagy a zsálya. Szegélynek pedig akár színes salátákat is ültethetünk egynyáriak helyett.

A cserjék közül az allergiamentes kertbe ajánlható a hortenzia és a rododendron, de nem kell lemondanunk a rózsáról sem.

A levegőben terjedő virágpor ellen a teljes kart és lábszárat fedő, gyakran mosandó ruházattal védekezhetünk. Száraz, meleg vagy szeles napokon, illetve reggeltől délig magas a pollenkoncentráció, ilyenkor ne dolgozzunk a kertben. A pázsitfüvekre allergiások maszkban, védőszemüvegben nyírják a gyepet. A penészgombák allergizáló hatását kivédhetjük, ha szerves mulcs helyett kaviccsal takarjuk a talajt, valamint ősszel időben összetakarítjuk az avart. Kesztyűben gazoljunk, hogy elkerüljük a növények érintése által kiváltott bőrirritációt.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!