Szívszorító látvány

2022.03.18. 11:45

Több mint 30 delfin sodródott partra és pusztult el Új-Zéland partjainál

A homokos partvidék Farewell Spit elnevezésű szakaszán rendszeresen előfordul hasonló tömeges delfinpusztulás.

Legalább 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zéland Déli-szigetén. Az állatvédelmi szakemberek csütörtökön észlelték a partra vetődött delfineket.

Pénteken a mentőcsapatok 5 delfint, amelyek túlélték az éjszakát, vissza tudtak terelni a mély vízbe, de ezek közül 2 később ismét partra sodródott, és el kellett altatni őket, hogy megrövidítsék szenvedésüket 

– mondták el a BBC News-nak az állatvédők.

A homokos partvidék Farewell Spit elnevezésű szakaszán rendszeresen előfordul hasonló tömeges delfinpusztulás. A helyi hatóságok szerint nagyon szomorú, de természetes jelenségről van szó. Nem teljesen világos, hogy a gömbölyűfejű delfinek miért vetődnek partra, de a tapasztalatok alapján hajlamosabbak erre más fajoknál.

A 26 kilométeren elterülő Farewell Spit egy tengerbe nyúló homokpad, gyakori helyszíne a partra vetődéseknek, bár a tudósok még nem találtak erre kielégítő magyarázatot. Egy elmélet szerint a homokpad formája megzavarhatja a delfinek tájékozódását.

Tavaly körülbelül 50 gömbölyűfejű delfin vetődött partra ezen a szakaszon, ebből 28 példányt sikerült megmenteni. A legtragikusabb partra vetődés 2017-ben következett be, amikor csaknem 700 példány került szárazra, és 250 elpusztult közülük. Az elmúlt 15 évben legalább 11 tömeges partra vetődés következett be a térségben.

Borítókép: AFP / Department of Conservation New Zealand / Handout

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!