Szörnyű baleset

2022.02.16. 15:50

Pert indított a lelőtt operatőr családja Alec Baldwin ellen

A Rust című western forgatásán az operatőrt, Halyna Hutchinst egy kellékfegyverrel lőtte le véletlenül Alec Baldwin.

Polgári pert indít Halyna Hutchins családja a produkció több tagja, köztük Alec Baldwin ellen, aki a Rust című western forgatásán egy kellékfegyverrel lelőtte véletlenül az operatőrt.

A Santa Fe megyében kedden benyújtott kereset szerint a forgatáson számos biztonsági előírást nem tartottak be.

A polgári pert Alec Baldwin és a produkció biztonságáért felelős stábtagok ellen a néhai operatőr, Halyna Hutchins férje, Matthew Hutchins és 9 éves fiuk nevében indították. Brian Panish, a felperesek ügyvédje szerint Alec Baldwin és a forgatás biztonságáért felelős szakemberek gondatlansága és spórolása vezetett Halyna Hutchins értelmetlen és tragikus halálához.

Alec Baldwin kezében a Rust forgatásán, egy jelenet próbája közben sült el a .45-ös kaliberű colt.

A gondatlanságból éles lőszerrel leadott lövés kioltotta az operatőr életét, és megsebesítette Joel Souza rendezőt. Az új-mexikói Santa Fében forgatott filmen Alec Baldwin nemcsak színészként, hanem producerként is dolgozott.

Bármilyen állítás, miszerint Alec gondatlan volt, hamis

– közölte Aaron Dyer ügyvéd, aki Alec Baldwint és társait képviseli.

Alec Baldwin korábban azt mondta, őt úgy tájékoztatták, hogy a kezébe adott fegyver hideg, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Aaron Dyer arra hivatkozott, hogy ez az eljárás korábban filmek ezreinek forgatásán így működött, és még sohasem fordult elő, hogy bárkit megsebesített volna egy golyó.

A színészeknek bízniuk kell a fegyverszakértőkben és kellékesekben, valamint a rendezőasszisztensekben, nem lehet az ő feladatuk, hogy eldöntsék, biztonságosan elsüthető-e egy fegyver

– fogalmazott az ügyvéd.

Brian Panish szerint azonban Alec Baldwinnak komoly felelőssége van a történtekben, mert ő sütötte el a fegyvert, amely megölte Hutchinst. A kereset szerint Alec Baldwin a ravaszon tartotta az ujját, amit próba alatt nem lett volna szabad. A színész korábban azt nyilatkozta, hogy felhúzta a fegyver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt.

Brian Panish hangsúlyozta, hogy Alec Baldwinnak ellenőriznie kellett volna, hogy valóban nincs-e éles lőszer a fegyverben, és nem lett volna szabad emberre irányítania a fegyvert.

A felperesek egy üzenetváltást is benyújtottak bizonyítékként, amelyben Lane Luper kameraman arra hívta fel a gyártásvezető Katherine Walters figyelmét, hogy a fegyver már háromszor elsült véletlenül, nagyon nem biztonságos.

Az új-mexikói hatóságok továbbra is vizsgálják, hogyan került a forgatásra éles lőszer. Egyelőre nem történt vádemelés. A pernek, amelyben a vádlottaktól meg nem nevezett kártérítést követelnek, Alec Baldwinon kívül két tucat alperese van, köztük a fegyverszakértő Hannah Gutierrez Reed és David Halls rendezőasszisztens.

Borítókép: AFP / Angela Weiss

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!