Pénz helyett tetteket szeretnének

2022.02.09. 12:15

Nagyobb védelmet követelnek a koaláknak a természetvédők

Nagyobb védelmet nyújtó természetvédelmi besorolást követel a koaláknak Ausztráliában az ország egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezete, miután felmérték a faj természetes élőhelyének pusztulását.

Ausztrália ikonikus erszényese 25 ezer hektár természetes élőhelyet veszített azóta, hogy a koalát sebezhető fajként ismerték el. A szövetségi kormány 63 fejlesztési tervének megvalósulása nyomán további 25 ezer hektárnyi koalaélőhely pusztulhat el – közölte jelentésében az Australian Conservation Foundation (ACF).

 

A koalákat különösen érzékenyen érinti természetes élőhelyük pusztulása, mert az állatok egyetlen tápláléka az eukaliptuszfa levele. Becslések szerint csak az elmúlt három évben a populáció 30 százaléka veszett oda.

 

Az ACF szerint sebezhetőről veszélyeztetettre kellene emelni a koalák természetvédelmi státuszát. A kormány illetékes tanácsadó testülete is javasolta már ezt, de nem történt semmi.

 

Január végén az ausztrál szövetségi kormány rekordösszegű, 50 millió ausztrál dolláros (11 milliárd forint), négy évre szóló csomagtervet jelentett be a koalák védelmére, de 

a természetvédők szerint a „pénzkidobás” helyett inkább le kellene állítani az erszényesek élőhelyének felhasználását üzleti – bányászati, út- és lakásépítési – célokra.

 

A pénzt az elpusztult élőhelyek helyreállítására, a koalapopuláció tanulmányozására és a koalák egészségével kapcsolatos kutatások kiterjesztésére fordítják. Az újabb csomaggal 74 millió ausztrál dollárra emelkedik az összeg, amelyet a szövetségi kormány a koalák védelmére fordít 2019 óta.

 

„A koalák Ausztrália egyik legszeretettebb és legismertebb jelképét jelentik, és eltökélt szándékunk, hogy megvédjük őket az eljövendő nemzedékek számára” – mondta Scott Morrison miniszterelnök a csomagtervet bejelentve.

 

A csak Ausztráliában őshonos fajt az elmúlt évtizedekben megtizedelték az erdőtüzek, a betegségek – köztük a nemi úton terjedő és az emberek körében is ismert Chlamydia – és a közlekedési balesetek.

 

A Vadvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint több mint 60 ezer koala pusztulhatott el, sérülhetett meg vagy károsodott más módon a 2019–2020-as bozóttüzekben. A vadon élő egyedek száma egyes becslések szerint nem lehet több 100 ezernél, mások szerint elérheti a 330 ezret is.

 

A koalák főleg a keleti államok eukaliptuszerdeiben élnek és a 20 éves életkort is megérhetik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!