Nem látják szívesen

2022.02.21. 06:45

Kidobóemberekként tartják távol a nyestek a szürke mókusokat

A szürke mókusok a viktoriánus időkben érkeztek meg a Skót-felföldre, és magukkal hozták a mókushimlő vírusát.

A The Guardian beszámolt arról, hogy nyesteket alkalmaznak kidobóemberként Skócia keleti partvidékén és az A9-es út mentén, hogy távol tartsák az északra vándorló szürke mókusokat. Ehhez kapcsolódóan több mint 35 mesterséges nyestodút alakít ki a skót erdészeti és mezőgazdasági hatóság, az FLS a szürke mókusok észak felé tartó vándorlásának stratégiai helyein.

Az intézkedések célja, hogy megvédjék a Skót-felföldön élő vörös mókusokat.

A vörös mókusok szinte teljesen eltűntek a brit vidék nagy részéről, mióta a viktoriánus időkben megérkeztek a szürkék, és magukkal hozták a mókushimlő vírusát, amely a szürkékre ártalmatlan, a vörösöket azonban elpusztítja. Friss kutatások azonban azt találták, hogy a ragadozó nyestek visszatérése csökkentette a szürkemókus-állományt. Mivel a vörös mókus és a nyest évezredeken át egymás mellett élt, az előbbieket nem veszélyezteti különösebben a ragadozó.

Észak-Angliában és Skóciában nagy erőkkel igyekeznek távol tartani a szürke mókusokat és megmenteni a vörösöket. Tavaly azonban szürke mókusok látványosan nagy számban vándoroltak észak felé.

A szürke mókusok tavalyi mozgása összefügghet a bükkösök jó termésével, valamint azzal, hogy a járvány miatt a vadászok nem állítottak annyi csapdát

– mondta Gareth Ventress, az FSL erdésze.

A fából készült, tetővel fedett nyestodúkat a talajtól 5 méter magasságban helyezik el a fákra, megtöltik faforgáccsal, hogy biztonságos és kényelmes fészket jelentsenek, amelyben tavasszal utódokat nevelhetnek, télen megbújhatnak a nyestek, ezzel csökkentve a fiatal egyedek halandóságát. A szakemberek reményei szerint az odúk segítenek majd növelni a nyestek populációit azokon a helyeken, ahol fontos szerepet szánnak nekik a szürke mókusok terjedésének megállításában.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!