Végtelen természet

2022.02.01. 10:00

Csaknem 10 ezer ismeretlen fafaj lehet még a világon

Szakértők szerint a Földön összesen 73 ezer fafaj létezhet, 14 százalékkal több, mint amennyit ma ismerünk.

Egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS tudományos folyóiratban beszámolt arról, hogy világszerte mintegy 9200 fafaj várhat még a felfedezésre. A tudomány jelenleg 64 100 fafajt ismer, a még leírásra váró fajok aránya a tapasztalatok szerint 14 százalékra tehető, ebből következtettek a még ismeretlen fafajok számára a tudósok.

Az ismeretlen fafajok között lehetnek olyan igazi ritkaságok, amelyek a klímaváltozás nyomán kipusztulhatnak, még mielőtt megismernénk őket.

A Jingjing Liang, az amerikai Purdue Egyetem kutatója által vezetett tudóscsoport az egész földkerekséget felölelő feljegyzéseket vizsgálta meg, amelyekben számtalan fafaj 38 millió példányát írják le. Az adatok tanulmányozásából arra a következtetésre jutottak, hogy a Földön összesen 73 ezer fafaj létezhet, 14 százalékkal több, mint amennyit ma ismerünk.

A biológusok előtt még ismeretlen fafajok legnagyobb hányada, 43 százaléka Dél-Amerikában él, főleg az esőerdőkben, de 2200 még nem tanulmányozott fafaj létezhet Európában és Ázsiában is.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!