Fennáll a veszély

2022.02.02. 09:46

A WHO szerint korai még győzelmet hirdetni a Covid-19 felett

Felszólítanak minden országot, hogy védje meg a lakosságát minden rendelkezésre álló eszközzel, és ne csak a védőoltásokkal.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint túl korai még, hogy az országok győzelmet hirdessenek a Covid-19 fölött, illetve felhagyjanak a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseikkel.

Korai még bármely ország számára, hogy megadja magát vagy győzelmet hirdessen

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A szakember aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ országainak többségében emelkedik a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma. Tedrosz óvatosságot szorgalmazott, miközben egyes országok a járvány előtti élethez terveznek visszatérni. Dánia kedden tette meg ezt a lépést, a fertőzöttek újabb rekordja ellenére, bízva a magas átoltottságban és az omikron variáns okozta betegség kevésbé súlyos formájában.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója kifejezte amiatti félelmét, hogy egyes országok politikai nyomásra utánozni akarják a korlátozó intézkedéseket enyhítő kormányokat, anélkül, hogy figyelembe vennék a saját helyzetüket és az átoltottságot.

A Covid-19-világjárvány kezelésével megbízott WHO-vezető, Maria Van Kerkhove szintén óvott a korlátozó intézkedések gyors feloldásától.

Óvatosságra szólítunk fel, mert sok ország még nem érte el az omikron csúcsát, sok országban pedig alacsony az átoltottság

– mondta.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pedig emlékeztetett arra, hogy a vírus további terjedése újabb halálesetekhez vezet. Van Kerkhove hozzátette, a vírus nagyon dinamikus és még sokat kell megtudni róla. Legutóbb Dánia és Ausztria a múlt héten enyhített a korlátozásokon, korábban Nagy-Britannia, Írország, és Hollandia tett így, pedig Európa más országaiban újabb járványhullámokra és rekordokra számítanak. Azóta, hogy pontosan 10 hete először azonosították a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsát, közel 90 millió fertőzöttet jelentettek a WHO-nak.

Aggaszt bennünket az a tény, hogy egyes országokban az a nézet alakult ki, hogy miután van védőoltás, az omikron nagyon fertőző és kevésbé veszélyes, nem lehet megakadályozni a terjedését. Ennél semmi sem állhat távolabb a valóságtól

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A főigazgató szerint ez a vírus veszélyes, amit nem győz ismételni az omikron megjelenése óta.

Egyetlen országtól sem kérjük a karantén újbóli bevezetését. Felszólítunk azonban minden országot, hogy védje meg a lakosságát minden rendelkezésre álló eszközzel, és ne csak a védőoltásokkal

– tette hozzá.

Figyelmeztetve, hogy a vírus tovább változhat, mutálódhat, felszólította az országokat, hogy folytassák a szűrést, a vírus megfigyelését és szekvenálását.

Nem tudunk a vírus ellen védekezni, ha nem tudjuk, hogyan viselkedik

– szögezte le a főigazgató.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélte, ha a vírus fejlődik, a vakcinákat is fejleszteni kell.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!