Sokba került a vicc

2022.02.13. 14:20

14 millió forint bírságot szabtak ki egy karikatúra miatt

A megbírságolt Berlingske című napilap zombis karikatúrát és maszkos fotót közölt A kis hableány-szoborról.

Egy dániai fellebbviteli bíróság 300 ezer koronára, vagyis 14 millió forintra emelte a bírságot, amelyet egy újságra szabtak ki, amiért megsértette A kis hableány-szoborral kapcsolatos szerzői jogokat, amikor a bronzból készült koppenhágai műemlékről zombis karikatúrát és maszkos fotót közölt.

A Berlingske című napilap 2019-ben tette közzé a karikatúrát a dániai vitakultúráról szóló cikke illusztrálására, a fotóval pedig 2020-ban a szélsőjobboldal és a koronavírustól tartó emberek közötti kapcsolatot ábrázolták. Mindkét publikációval megsértették a dán szerzői jogi törvényt.

A koppenhágai kerületi bíróság 285 ezer korona bírságot szabott ki az újságra 2020 novemberében. Ezt bírálta felül a fellebbviteli bíróság szerdán, amikor felemelte a bírságot 300 ezer koronára. A Berlingske főszerkesztője, Tom Jensen azért fellebbezett a kerületi bíróság eredeti döntése ellen, mert a bírságot aránytalannak és túlságosan magasnak tartotta. Azzal érvelt, hogy az újság A kis hableány képét nem kereskedelmi célokra használta.

A felperesek a szobrot alkotó Edvard Eriksen dán szobrászművész örökösei voltak.

Az alkotás egy kislány nagyságú sellő, amely egy sziklán ül a koppenhágai kikötő bejáratánál 1913 óta. A szerzői jogok 2029-ig vannak érvényben, akkor telik le a 70 év Edvard Eriksen 1959-ben bekövetkezett halála után, aki Hans Christian Andersen előtt tisztelgett A kis hableány szobrának elkészítésével. Az idegenforgalmi attrakció évente mintegy egymillió látogatót vonz.

Borítókép: NurPhoto via AFP / Oscar Gonzalez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!