A fény tudománya

2022.01.16. 07:50

Több mint 1 milliárd forintos támogatással indulnak fotonikai kutatások

Olyan eredményeket várnak, amelyek előmozdítják a civilizációs kihívásokra adott válaszok kidolgozását, a központ tudományos produktivitásának jelentős növekedése mellett.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,01 milliárd forintos támogatásával nagyszabású fotonikai kutatások kezdődnek a Wigner Fizikai Kutatóközpontban a Tématerületi Kiválósági Program, a TKP 2021 keretében.

A fény előállításához, átalakításához és detektálásához köthető kutatási terület, a fotonika egyre több korszerű technológiában játszik kulcsszerepet.

A legkorszerűbb, kompakt lézerekkel például a lézeres frekvencia- és távolságmérést lehet új alapokra helyezni. A minden korábbinál rugalmasabb optikai hangolhatóságot biztosító molekuláris fotonikai eszközök leginkább a biológiai ágensek és veszélyes anyagok detektálására alkalmas szenzortechnológiában, spektroszkópiai módszerekben nyernek alkalmazást. A detektortechnológia továbbfejlesztésével pedig akár radioaktív anyagok kimutatása is lehetővé válik az ilyen közegek által kibocsátott röntgensugárzás látható fénnyé történő alakításával.

A TKP 2021 célja, hogy a tudásközvetítő szervezetek szakmai kiválóságukra építve, tématerületi kutatásfejlesztési programokat bonyolítsanak le, beleértve az alapkutatást, alkalmazott kutatást és kísérleti fejlesztést is.

Ezek keretében, a fotonika területén a Wigner Kutatóközpont olyan alapkutatási és műszerfejlesztési eredményeket vár, amelyek előmozdítják a civilizációs kihívásokra adott válaszok kidolgozását, a központ tudományos produktivitásának jelentős növekedése mellett. A pályázati támogatás lehetővé teszi a Wigner Fizikai Kutatóközpont több meglévő laboratóriumának műszeres továbbfejlesztését. Új, versenyképes kutatói álláshelyek létrehozásával pedig lehetőség nyílik a témában dolgozó legjobb fiatal magyar kutatók felvételére és külföldön dolgozó kutatók hazahívására.

A projektben 10, a fotonika különböző területein dolgozó kutatócsoport vesz részt, köztük 4 olyan kiemelt kutatócsoport is, akik korábban a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Lendület programjában nyertek támogatást.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!