Kriptoalkotások

2022.01.25. 13:20

NFT formátumban bocsátják árverésre a Beatles ereklyéit

Mindeddig az Everydays, a grafikus Beeple digitális kollázsa volt a világon a legértékesebb NFT, 22,2 milliárd forintért kelt el.

A gyűjteményében lévő Beatles- és John Lennon-ereklyék NFT-jét kínálja eladásra Lennon idősebbik fia, Julian. Elárverezik többek között a Hey Jude című slágerhez írt kézírásos jegyzetek és a Lennon által a Help! című filmben viselt fekete köpeny nem helyettesíthető tokenjét, vagyis NFT-jét is.

Az NFT alapja az ERC-721, a blokklánc-technológia, amely a digitálisan generált kriptoalkotások értékesítését teszi lehetővé egyedi digitális tokenek formájában, amelyek igazolják a tulajdonjogot.

A BBC beszámolója szerint február 7-én online árverésen megvásárolható az NFT-je annak az afgán kabátnak is, amelyben John Lennon a Magical Mystery Tour című tévéfilmben volt látható, valamint 3 Gibson gitáré is, amelyeket Julian az apjától kapott.

A digitális tokeneket audiovizuális formában kínálják eladásra, a tárgyak képei kiegészülnek Julian Lennon narrációjával.

A Hey Jude című dal Paul McCartney által írott jegyzeteitől várják a legnagyobb bevételt az aukción. A kikiáltási ára 22 260 font, vagyis 9,5 millió forint, de a várakozások szerint az ár ennek kétszerese is lehet.

A bevétel egy része Julian Lennon White Feather Foundation nevű alapítványába kerül.

Mindeddig az Everydays, a grafikus Beeple digitális kollázsa volt a világon a legértékesebb NFT, amely tavaly márciusban 69 millió dollárért, vagyis 22,2 milliárd forintért kelt el a Christie's árverésén. Ez volt a 3. legmagasabb ár, amelyet élő művész munkájáért kifizettek, csak David Hockney és Jeff Koons előzte meg.

Borítókép: KIPPA / ANP via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!