Remek állapotú leletek

2021.12.14. 18:01

Több száz dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak egy bányában

A húsevő dinoszauruszok nyomai közül a legnagyobb 40 centiméter hosszú, több esetben pedig a bőr részletei is láthatóak.

Remek állapotban megőrződött dinoszaurusz-lábnyomok százait fedezték fel Lengyelországban. Egyes esetekben még a pikkelyes bőr nyomai is láthatóak. A felfedezés betekintést nyújt a 200 millió évvel ezelőtti ökoszisztéma összetettségébe.

A Lengyel Geológiai Intézet kincseknek nevezte a leleteket, amelyeket a Varsótól 130 kilométerre délre lévő Borkowice külszíni agyagbányájában találtak.

A dinoszauruszok által hátrahagyott nyomok alapján megismerhetjük viselkedésüket és szokásaikat. Vannak futó, úszó, pihenő és ülő dinoszauruszok által hagyott nyomaink – mondta Grzegorz Niedzwiedzki geológus.

A húsevő dinoszauruszok nyomai közül a legnagyobb 40 centiméter hosszú, több esetben pedig a bőr részletei is láthatóak.

Ahhoz, hogy ilyen jó minőségben őrződhessenek meg, nagyon speciális eseménysorozatnak kellett megtörténnie nagyon rövid idő alatt – véli Grzegorz Pienkowski kutató.

Legalább 7 állathoz tartozó több száz nyomot találtak, és a tudósok szerint még több is előkerülhet. Emellett más állatoktól származó csonttöredékekre is bukkantak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!