Szívbeteg volt

2021.12.27. 15:42

Elpusztult Európa legöregebb fogságban élő nőstény jegesmedvéje

Elpusztult Katjuscha, és ezzel jegesmedve nélkül maradt a német főváros nyugati részének állatkertje, a Berliner Zoo (Berlini Állatkert).

A 37 éves nőstény állatot szenteste találták holtan, de halálát csak hétfőn jelentette be a Berlini Állatkert, amely szerint Katjuscha volt a legöregebb fogságban élő nőstény jegesmedve Európában. Vadon legfeljebb 25-30 évig élnek a jegesmedvék.

Az állat már évek óta szívbeteg volt és hosszabb ideje állatorvosi kezelés alatt ált.

Katjuscha 1984-ben született a karlsruhei állatkertben, és egyévesen került Berlinbe. Saját utódai nem születtek.

Miután több mint hat éve időskori szervi elváltozásokat és ödémát állapítottak meg nála, gyógyszert szedett. Gyengélkedése ellenére az utolsó születésnapjára kapott haltortát még jó étvággyal elfogyasztotta.

 

Katjuscha egy ideig együtt élt Knuttal, a 2006-ban született és ember által felnevelt hím jegesmedvével, az állatkert sztárjával, amely rövid élete alatt becslések szerint 11 millió látogatót vonzott és csak 2007-ben ötmillió euró hasznot hajtott. Knut 2011 márciusában pusztult el agyvelőgyulladásban.

Az öreg nőstény halálával nem maradtak teljesen jegesmedve nélkül a berliniek, mert a német főváros keleti felének állatkertjében, a Friedrichsfelde negyedben lévő Berlini Állatparkban (Tierpark Berlin) él egy nőstény, a 12 éves Tonja és kölyke, a hároméves Hertha.

Borítókép: Katjuscha (Forrás: a Berlini Állatkert Facebook-oldala)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!