Paleontológia

2021.12.05. 10:05

Eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel Chilében

Eddig ismeretlen, pengés farkú, kutya méretű dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel Chilében – jelentették be szerdán kutatók.

Egyes dinoszauruszoknak tüskés, másoknak bunkóban végződő farkuk volt, amelyet fegyverként használhattak. A Nature című tudományos folyóiratban bemutatott faj egyedének azonban minden korábban ismert állatfajjal ellentétben hét pár penge helyezkedett el a farka két oldalán az ősi azték harcosok fegyveréhez hasonló módon – közölte Alex Vargas, a tanulmány vezető szerzője.

A növényevő állat különböző fajok jellemvonásainak kombinációját mutatta, ami korábban megtévesztette a paleontológusokat. Mivel hátsó fertálya, beleértve a farokfegyvert, hasonlított a sztegoszauruszokéhoz, a kutatók a Stegouros elengassen nevet adták neki.

Miután Vargas és kollégái megvizsgálták a koponyatöredékeket és elvégeztek öt különböző DNS-elemzést, arra jutottak, hogy a sztegoszauruszoknak csak távoli rokona lehetett a faj. Ehelyett az anklyoszauruszok családjának déli féltekén élő ritka rokona volt. Vargas az „anklyoszauruszok elveszett ágának” nevezte a fajt.

A fosszília 72-75 millió éves lehet, a csontok alapján felnőtt egyedről van szó. Orrától a farka végéig mintegy két méter hosszú volt, de marmagassága csak az ember combjáig ért volna – mondta Vargas.

A farok vélhetően védekezőeszközül szolgált a nagyobb ragadozókkal szemben, de valószínűleg a kiálló, páncélszerű csontok is elrettentették a támadókat, mivel meglehetősen „rágóssá” tették az állatot – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!