Evakuálás

2021.12.16. 14:15

Csaknem 100 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat a tájfun miatt

A Rai elnevezésű tájfun, amelynek ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak, idén a 15. trópusi vihar a Fülöp-szigeteken.

A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint csaknem 100 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Fülöp-szigeteken a Rai nevű trópusi vihar miatt, amely csütörtökön ért partot az országban erős széllel és heves esővel. A Fülöp-szigeteki katasztrófavédelmi hivatal közölte azt is, hogy elővigyázatossági okokból további evakuálásokra kerülhet még sor.

A Rai idén a 15. trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az 5 fokozatú Saffir-Simpson skálán.

Évente körülbelül 5 hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Rai Siargao szigeténél ért partot óránként 240 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel. Siargao körülbelül 760 kilométerre délkeletre található a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától, és a szörfösök kedvelt célpontja.

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, ugyanakkor számos mentési művelet van folyamatban az érintett térségekben.

A katasztrófavédelmi hivatal továbbá jelezte, áradásokról és áramkimaradásokról értesült. Cagayan de Oro városából olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken a mentőcsapatok mellkasig érő vízben gázolnak, hogy gumicsónakokon kimenekíthessék a helyieket. A tájfun, amelyet a Fülöp-szigeteken Odette-nek neveztek el, nyugat-északnyugati irányba halad. Több mint 20 tartomány és terület van riadókészültségben a vihar miatt. Hatósági becslések szerint majdnem 16 millió ember él a vihar által érintett területeken.

A tájfun szombaton hagyhatja el az országot.

Az országban több tucat repülőjáratot töröltek, a közlekedési hatóságok pedig megtiltották a tengeri és szárazföldi közlekedést az ország középső és déli részén. Az intézkedés miatt ezrek rekedtek a kikötőkben. A trópusi vihar miatt egy tömeges oltási kampányt is elhalasztottak.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül 20 tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely körülbelül 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint 4 millióan kényszerültek elhagyni miatta otthonukat.

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!