Őrült, hazug vagy Isten?

2021.12.24. 10:10

A legfontosabb kérdés Jézus Krisztusról (videó)

A karácsony az egyik legnépszerűbb ünnep, mégis egyre kevesebben hiszik el, hogy az Isten emberré lett. Az Axióma legújabb videójában C.S. Lewis érvelésén keresztül mutatja be, hogy Jézus valóban az volt-e, akinek mondta magát.

Őrült, hazug vagy Isten? - teszi fel a kérdést az Axióma karácsonyi videójában.

A konzervatív fiatalokból álló médium ezúttal a Jézus Krisztus személyét övező, legnépszerűbb nézeteket mutatja be, mindezt precíz animációval és C. S. Lewis érvelésén keresztül.

A videó elején felvetik a kérdést, hogy mégis miért tartja az emberek többsége bölcs, erkölcsös tanítónak Jézust, ha közben az istenségéről szóló kijelentéseit nem hiszik el neki? 

Márpedig ha Jézus hazudott az istenségéről, akkor hazugként miért lenne követendő, morális példakép?

A gondolatmenet felépítésében C. S. Lewis híres irodalomprofesszor és keresztény apologéta trilemmájára támaszkodnak, amelyet az író a Keresztény vagyok című könyvében fogalmazott meg. Ez  kimondja, hogy 

ha Jézus nem volt sem őrült, sem pedig hazug, akkor egyetlen lehetőség maradt: hogy valóban az volt, akinek mondta magát: Isten Fia. 

Ezt a felismerést a Narnia szerzője, C. S. Lewis személyesen is átélte, ugyanis ateistaként kezdte pályafutását, és csak később tért keresztény hitre, G. K. Chesterton és J. R. R. Tolkien hatására.

Fontos kérdés, hogy a karácsonyra pusztán kulturális ünnepként tekintünk, vagy pedig arról emlékezünk meg, hogy az Isten emberré lett. Így ebben az időszakban nekünk is azt a kérdést kell feltennünk magunknak, amit Jézus is megkérdezett a tanítványaitól: 

Mi kinek tartjuk őt?

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!