Geológia

2021.11.22. 14:05

Ismeretlen barlangra bukkantak Magyarországon

Eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusai a nemzeti kegyhelyen található bazilikától mintegy 500 méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a természeti képződményt – olvasható a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a szentkúti bazilikához közel, a Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve felhagyott kőbányára figyeltek föl a szakemberek, amelynek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban, de még egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. A geológusok egyöntetűen megállapították, barlangról van szó.

"Az üreg 9 méteres hosszúsága, 1,5-2,0 méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb" - idézi a közlemény Prakfalvi Pétert, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusát, aki kollégájával, Gaál Lajossal ismerte fel a képződményt.

"Egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a körülbelül 1 200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására" - tette hozzá Prakfalvi Péter.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy sokan ismerhették ezt az üreget, de nem tudatosulhatott bennük, hogy ez természetes úton keletkezhetett. A szakemberek ezt ismerték fel és kezdeményezni fogják a Bükki Nemzeti Parknál a barlangnyilvántartásba vételét - áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!