zafír és gyémánt

2021.11.11. 10:42

Orosz cári ékszereket árvereztek el Genfben

Átszámítva csaknem 300 millió forintért keltek egy szerdai genfi árverésen Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnőnek, II. Miklós cár nagynénjének Oroszországból az 1917-es forradalom alatt kicsempészett ékszerei.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nagyhercegnő ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémánt brossért, valamint a hozzá tartozó fülbevalókért 806 500 svájci frankot (278 millió forintot) fizetett egy névtelenséget kérő telefonos licitáló. A Sotheby's aukciósház előzetesen 280 és 480 ezer frank közötti leütési árral számolt.

Az aukciósház az árverés előtt hangsúlyozta, hogy

a nagyhercegnő a szentpétervári társasági élet királynőjének számított, és csodálatos ékszergyűjteménnyel rendelkezett.

Az ékszereket a nagyhercegnő barátjára, Albert Henry Stopford brit diplomatára bízta, aki más ékszerekkel együtt Londonba vitte azokat.

A munkásnak álcázott brit diplomatát Marija Pavlovna legidősebb fia, Borisz engedte be titokban a még ki nem fosztott 360 szobás Néva parti Vlagyimir-palotába, ahol Stopford újságpapírba csomagolt, majd 2017 szeptemberében magával vitt Londonba és ott egy bank széfjében helyezett el 244 darab ékszert.

Pavlovna az orosz forradalom elől Franciaországba menekült, és ott halt meg 1920-ban. A lányára, Jelena nagyhercegnőre, házassága révén Ilona görög és dán királyi hercegnére hagyott ékszerek közül a brosst és a fülbevalókat egy másik európai hercegi család vásárolta meg a családtól egy 2009-es árverésen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!