Régészet

2021.11.18. 07:15

Megtalálták egy több mint kétezer éves erőd romjait

A hellenisztikus korból származó erőd romjai között fegyvereket, érméket és elszenesedett gerendákat találtak.

High-school students take part in an excavation by the Israeli Antiquities Authority (IAA) in Lachish Forest near the southern city of Kiryat Gat on November 16, 2021. - A Hellenistic fortified structure destroyed and burned by Hasmoneans was uncovered during an IAA excavation in Lachish Forest, in the Judean Shephelah. "The building’s devastation is probably related to the region’s conquest by the Hasmonean leader John Hyrcanus in around 112 BCE," according to IAA archaeologists. Weapons, burnt wooden beams, and dozens of coins found at the site show tangible evidence of a battle between the Hasmoneans and the Seleucids some 2,100 years ago. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gil Cohen-Magen

A The Times of Israel hírportál szerint az országban egy hellenisztikus korból származó erődöt tártak fel, amelyet a görögök ellen harcoló zsidó makkabeusok romboltak le az időszámításunk előtti 2. század végén.

Jeruzsálemtől mintegy 60 kilométerre délre, a Lakis erdőben bukkantak az ókori erőd nyomaira. Az építmény minden bizonnyal a közeli Maresa várost védte, amely Nagy Sándor utódállamának, a Szeleukida birodalomnak az egyik helyi erőssége volt. Az erőd romjai között fegyvereket, érméket és elszenesedett gerendákat is találtak, amelyek a zsidó makkabeus uralkodó családdal, a Hasmóneus dinasztiával történt összecsapásra utalnak.

Az ásatáson egy 15 méter széles és 15 méter hosszú, időszámításunk előtt 112 körül emelt épületet tártak fel, amelynek falai több mint 3 méter vastagok voltak, és kívül lejtős, nagy kövekből épültek, hogy ne tudjanak felmászni rajtuk.

Belül 7 szoba és egy lépcsőház volt, amely az elpusztult második emeletre vezetett. A régészek becslése szerint az épület körülbelül 5 méter magas lehetett, és mivel domb tetején emelkedett, remek kilátást nyújtott az ENSZ világörökségi helyszínére, a közeli Maresa hellenisztikus városra.

Az Izraeli Régészeti Hatóság, vagyis az IAA szakemberei szerint az erőd a Maresa körüli védelmi vonal része volt, de a Hasmóneusok mintegy 2100 évvel ezelőtt bevették.

Győzelmük a hellenisztikus utódállam fölött megteremtette a független zsidó állam lehetőségét, amely addig állhatott fenn, amíg meg nem jelent a térségben, és le nem győzte a helyiek ellenállását a Római Birodalom.

A november 28-án kezdődő hanuka ünnepe a zsidók görögök felett aratott győzelmének az emlékét idézi fel, amelynek újabb régészeti bizonyítéka ez a frissen feltárt erőd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!