Orvvadászat

2021.11.16. 16:55

Hiába próbálták megmenteni, elpusztult az amputált ormányú kiselefánt

Az állatorvost is megrázta a kiselefánt halála, mert a műtét után úgy látszott, hogy az állat nagyon jó állapotban van.

People move a baby elephant that died from injuries sustained in a trap, at an elephant training centre in Saree, Aceh Besar on November 16, 2021. (Photo by Jumala JAMAL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jumala Jamal

Az életmentőnek szánt amputálás és a gondos orvosi ellátás ellenére elpusztult kedden az indonéziai Szumátra szigetén egy elefántborjú, amelynek ormányát szétroncsolta egy vadorzók által állított csapda.

Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de semmi sem segített, megmaradt ormánya elfertőződött és nem működött többé – mondta Agus Arianto, Aceh tartomány természetvédelmi hivatalának vezetője.

Az ázsiai elefánt ritka, kihalás fenyegette szumátrai alfajához tartozó borjúra drótcsapdával az ormányán, nagyon legyengült állapotban találtak rá vasárnap Jaya régióban, egy Alue Meuraksa nevű erdei faluban. Az indonéz hatóságok szerint az egyéves nőstényt csordája hátrahagyhatta, mert nem tudtak segíteni rajta.

Hétfőn egy elefántmentő központban amputálták félig leszakadt ormányát, hogy megmentsék az életét, de az elefánt az átélt stressztől és a terjedő fertőzéstől lebetegedett, és kedd reggel elpusztult.

Rika Marwati állatorvost megrázta a kiselefánt halála, mert a műtét után úgy látszott, hogy az állat nagyon jó állapotban van. Mivel a fertőzés a feltételezettnél előrehaladottabb volt, a borjú vélhetően már hosszabb ideje küszködött a drótcsapdával az ormányán.

Nem ez volt az első ilyen tragédia

Természetvédők szerint a pandémia miatt fokozódott az orvvadászat Szumátrán, mivel a falusiaknak vadászniuk kell, hogy fenn tudják tartani magukat.

Júliusban egy lefejezett elefántot találtak egy Aceh tartománybeli olajpálma-ültetvényen.

A rendőrség az orvvadászt és további 4 embert is letartóztatott, akiket azzal vádoltak meg, hogy vásároltak az elpusztított állat agyarából. Akár 5 év börtön és 100 millió rúpiás, vagyis 2,2 milliárd forintos pénzbüntetés is várhat rájuk, ha bűnösnek találja őket a bíróság.

Az elmúlt 9 évben csupán Aceh tartomány keleti részén 26 szumátrai elefánt pusztult el orvvadászok zsákmányaként.

A Természetvédelmi Világszövetség, vagyis az IUCN 2012-ben sorolta a súlyosan veszélyeztetett állatok közé a szumátrai elefántokat jelentősen megcsappant populációjuk, és amiatt, hogy 25 év alatt potenciális élőhelyük több mint 69 százalékát vesztették el. Az indonéziai erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai szerint 2014-ben még 1300 szumátrai elefánt alkotta a populációt, de számuk az utóbbi 7 évben felére, 692 példányra esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!