Megérte a felújítás

2021.09.05. 07:10

Több száz aranypénz került elő egy régi ház falából

A kincs értéke akár 300 ezer euró, vagyis több mint 100 millió forint is lehet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy francia udvarház falából 239 aranypénzből álló kincslelet került elő. Az érmék XIII. és XIV. Lajos idejéből származnak, szeptember 29-én pedig elárverezik őket.

A nyugat-franciaországi Finistere megyében egy régi birtok felújításakor, még 2019-ben került elő a kincs a falakból, amikor a terület tulajdonosai elhatározták, hogy egybeépítik a majorságon álló három épületet. Az Ivoire Angers aukciósház viszont csak most hozta nyilvánosságra, mit is találtak a lakók a munkálatok alatt.

Az építkezéssel megbízott kőművesek az egyik falban egy fémdobozt fedeztek fel, amely tele volt aranypénzzel.

A dobozt befalazták az építőkövek közé – idézte fel a 63 éves François Mion, a ház tulajdonosa.

Pár nappal később egy gerenda alól egy erszény is előkerült, benne újabb kincsekkel.

Így összesen 239 érmét számoltak össze, köztük Lajos-aranyakat, dupla Lajos-aranyakat, valamint további értékes ritkaságokat. Egyetlen 1646-ban vert dupla Lajos-arany árát pedig 15 ezer euróra, vagyis 5,2 millió forintra becsüli az aukciósház. A kincs értéke viszont csak fele részben illeti a ház tulajdonosait.

Florian D'Oysonville, az Ivoire Angers egyik vezetője elmondta, hogy szinte egyáltalán nem találni a piacon olyan érmét, amelyen XIV. Lajos francia király profilja látható egy nyakába hulló hajtinccsel. A kincsről úgy vélik, gazdag kereskedő vagy gazdálkodó tehette félre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!