Változtatni kell

2021.09.05. 17:40

Tíz évnél is többet vehet el az életünkből a légszennyezés

A WHO által meghatározott határérték az, amely alatt még nem veszélyes a szervezetre a szállópor koncentrációja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy amerikai kutatócsoport szerint India lakosságának csaknem 40 százaléka olyan szintű levegőszennyezettségnek van kitéve, amelyre egyetlen más országban sincs példa a világon. Ha nem történik változás, az érintett területeken akár 9 évvel is megrövidülhet az ott élők várható élettartamát.

Indiában évente nagyjából 15 százalékkal emelkedik a szállópor mennyisége 1998 óta. A dél-ázsiai ország 1,3 milliárdos lakosságának csaknem egésze olyan területeken él, ahol a levegőszennyezettség jóval az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO által biztonságosnak ítélt határérték felett van.

A Chicagói Egyetem energiapolitikai intézetének jelentése szerint a levegőszennyezettség India északi részén a legsúlyosabb, körülbelül 480 millió embert érintve. Az észak-indiai Prajágban és Lakhnauban a 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok, vagyis a szállópor éves átlagos légköri koncentrációja ugyanis 12-szerese a határértéknek. Ez azt jelenti, hogy a területeken élők a normálisnál 11 évvel korábban meghalhatnak, ha a levegőszennyezettség szintje nem javul.

A szakemberek szerint az indiai főváros, Új-Delhi lakóinak élettartama akár 10 évvel is meghosszabbodhat, ha a levegőszennyezettség szintjét a WHO által meghatározott határértékre csökkentik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!