Brighton Marathon

2021.09.13. 19:00

Nem volt elég a maratonból – még fél kilométernyit mértek a futókra

A Brighton Marathon rendezői elnézést kértek, amiért a vasárnapi viadalon hosszabb pályát jelöltek ki.

Olympic games in London (1908). Pietri Dorando, winner of the marathon (disqualified later). (Photo by LAPI / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: Roger-Viollet via AFP

Fotó: Roger-Viollet via AFP

A résztvevők már a verseny során panaszkodtak arra, hogy nem a szokásos 42,195 kilométert kellett megtenniük a viadalon, melynek célterületét a közkedvelt nagy-britanniai üdülőváros, Brighton híres mólójának közelében kialakították ki.

A szervezők közösségi oldalon közzétett közleményükben elnézést kértek a résztvevőktől az 568 méterrel hosszabb pályáért, és reményüket fejezték ki, hogy még ez a kellemetlenség sem vet árnyékot arra az élményre, amelyben a 18 hónap után visszatérő verseny során részesültek.

A maratonit Neil McClements nyerte meg (2:33:44 óra), aki az Athletics Weekly szakági hetilap tudósítása szerint csak

az utolsó száz méteren előzte meg az addig végig élen haladó Ollie Garrodot.

A szervezők egyébként már a verseny közben észlelték a problémát, hogy a pálya legtávolabbi végénél egy kanyar helytelenül lett kimérve, de addigra a futók már elértek arra a részre, így nem volt lehetőségük korrigálni.

A hagyományos viadalt legközelebb a tervek szerint a szokásos tavaszi időpontban, április közepén rendezik meg.

Maratoni táv

Csak az 1908. évi londoni olimpiára alakult ki a végleges, ma is használt versenytáv, amit később a nemzetközi szövetség is rögzített. Ugyanis 42 kilométer volt a távolság a Windsor kastély és a White-City Stadion között. De a királyi család óhaja az volt, hogy a futók a királyi díszpáholy előtt érjenek célba, így a versenytávot még megnövelték és végül így lett 42 195 méter.

Borítókép: Híres fotó Dorando Pietri olasz futóról, aki elsőként ért az 1908-as londoni olimpia maratonfutásának célegyenesébe. Teljesen kimerülve összeesett száz méterrel a cél előtt, ezért lelkes honfitársai segítették át a célszalagon. Ám a külső segítség miatt utólag diszkvalifikálták, így a 19 éves amerikai John Hayes lett a bajnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!