Történelmi élmény

2021.09.29. 18:10

Legendás autóbuszok várják a látogatókat a Ferihegyi Ikarus Találkozón

A vállalat 1970 és 1980 között meghatározó szerepet töltött be a keleti blokk államainak piaca mellett a világpiacon is.

Budapest, 2020. október 3. Az Ikarus 55-ös autóbusz, közismert becenevén „faros“ restaurált példánya a Ferihegyi Ikarus találkozón az Aeropark repülõmúzeumban 2020. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Ikarus gyár több mint 60 autóbusza, köztük számos oldtimer jármű érkezik a harmadik Ferihegyi Ikarus Találkozóra az Aeroparkba október 2. és 3. között. A rendezvény az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka előtt tiszteleg. A programok között élménybuszozás, felvonulás, tematikus séta, gördülő kiállítás és nosztalgiarepülés is szerepel.

A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Közlekedési Múzeum, a Volánbusz Zrt. és a BKV Zrt. a magyar járműgyártás és a közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait idén harmadik alkalommal vonultatja fel a repülőtéri múzeumban.

A kiállítás mellett élménybuszozás is várja az érdeklődőket. Így az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig megtapasztalhatják az élményt, amelyet az Ikarus buszai nyújtottak.

Az Ikarus egyike a magyar ipar világhírű márkaneveinek. Az állami autóbuszgyár története egészen 1895-ig nyúlik vissza, bár az Ikarus elnevezés csak a második világháború után született.

A buszok a tömegközlekedésen kívül évtizedeken át a ferihegyi repülőtéren is meghatározóak voltak.

Szombaton 16 órától izgalmas felvonulással is készülnek a szervezők. A program közben a járművek túlnyomó többségét a látogatók kívülről és belülről is megtekinthetik.

Több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás is várja a látogatókat
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A hétvégén több alkalommal indulnak tematikus séták az Ikarus szakértőinek, Lovász Györgynek, Kukla Lászlónak és Gerlei Tamásnak a vezetésével.

A régi autóbuszok közül a legnagyobb rajongótábora a különleges vonalvezetésű, úgynevezett farosoknak van. Ehhez igazodva a rendezvényen jellemzően Ikarus 55 típusú járműveken zajlik majd az élménybuszozás, valamint ezek a buszok teljesítik majd az ingajáratot is az Aeropark és a Népliget között.

A bemutatón szerepel az ős Ikarus 250 jármű, jobboldali kormányos autóbusz, lakóbusz és számos más ritkaság is. A buszokat jellemzően lelkes járműrajongók mentették meg az enyészettől.

Az előzetes regisztrációval rendelkezők továbbá egy sétarepülésen is részt vehetnek a világ egyetlen repülésre képes, több mint 70 éves Li-2 gépen.

További információk a programokkal kapcsolatban az Aeropark honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!