az összes vizsgálat negatív lett

2021.09.13. 15:00

Covid-gyanú: orangutánokat teszteltek Borneón

Súlyosan veszélyeztetett orangutánok tucatjain végeztek koronavírus-tesztet Borneo szigetén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Malajzia borneói Sabah államában 30 vörösszőrű orangután orrmintavételét végezték el védőfelszerelésbe öltözött állatorvosok múlt kedden, az összes vizsgálat negatív lett.

Ez volt az első eset a délkelet-ázsiai országban, hogy orangutánokat teszteltek. Azért kellett a vizsgálatokat elvégezni, mert egy vadrezervátum gondozói között megjelent a fertőzés.

„A tesztelés alapvető fontosságú a világjárvány legyőzésében, és az orangutánok populációját is meg kell vizsgálnunk. A betegség súlyosan károsítaná az egészségüket, visszavetné a faj rehabilitációját”

– mondta Sen Nathan, Sabah állam természetvédelmi miniszterhelyettese.

Az orangutánokat rendszeresen fogják tesztelni.

A hétvégén egy atlantai állatkert jelentette be, hogy gorillái közül többnek is pozitív lett a koronavírustesztje.

A Borneo északkeleti részén elterülő Sabah állam őserdei ritka állatok sorának adnak otthont, elképzelhető, hogy megfertőződnek, miközben Malajziában az új típusú koronavírus delta variánsa egyre erőteljesebben terjed.

A borneói orangután a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) szerint. Populációik több mint fele eltűnt az elmúlt 60 évben, őserdei élőhelyüket egyre nagyobb arányban irtják, hogy helyet teremtsenek a mezőgazdasági művelésnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!