fantasztikus felfedezés

2021.09.12. 12:01

Angolszász templom maradványaira bukkantak egy angliai faluban

Az angolszász épület alapjaiban a régészek római korai tetőcserepeket is találtak, ami arra utal, hogy a közelben egykoron római kori település volt.

Editorial.Nyaksimvol village Beryozovsky district of the Khanty-Mansiysk Autonomous Okrug, Russia-August, 06 2017 Archaeological excavations on the territory of the village

Forrás: Shutterstock

Fotó: krugloff

Egy angolszász templom maradványaira bukkantak régészek egy nagysebességű angliai vasútvonal építését megelőző régészeti feltáráskor a buckinghamshire-i Stoke Mandeville faluban.

Az ősi templom maradványait egy normann templom törmelékei alatt fedezték fel, amelyet 1080-ban építettek – adta hírül a BBC honlapja.

Az angolszász templom maradványait „fantasztikus felfedezésnek” nevezték a régészek.

A térség feltárásán dolgozó több mint 40 régész a normann templom maradványai alatt kovakő falakat talált, négyzet alakban elrendezve. A szakemberek szerint ez a szerkezet az angolszász templom része volt. A régészek nemcsak falakra, hanem a padozat egy részére is rábukkantak, ezek „sok információval szolgálnak az épületről” – mondta Rachel Wood vezetőrégész.

A normann templomot nem sokkal Anglia normannok általi meghódítása után építették, ám elpusztult az 1880-as években, amikor egy új templomot építettek. Fennmaradt törmelékét benőtte a gaz.

Az angolszász épület alapjaiban a régészek római korai tetőcserepeket is találtak. A kutatók szerint a közelben egykoron római kori település volt, amelynek anyagait felhasználhatták a templom építésekor.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!