Járvány

2021.09.24. 08:50

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek – állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány.

A Palestinian Authority paramdeic administers a dose of the Pfizer BioNTech COVID-19 coronavirus vaccine at a vaccination centre in the city of Ramallah in the occupied West Bank on August 19, 2021. - The Palestinian Authority said on August 12 that it had taken delivery of 150,000 doses of Pfizer vaccine, amid an upsurge of Covid-19 cases in the occupied West Bank. A health ministry statement from the Ramallah-based PA said that of four million doses ordered from the pharmaceutical giant, one million have been received so far. The rest should be delivered in batches by the end of the year. (Photo by ABBAS MOMANI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Abbas Momani

A Pfizer–BioNTech- és a Moderna-vakcinák hatékonysága a kutatók szerint abban rejlik, hogy képesek a megfelelő antitestek, azaz a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó fehérjék termelődését kiváltani. Eddig kérdéses volt, hogy ezt a védelmet a várandósság idején beoltott édesanyák át tudják-e adni csecsemőiknek.

Az American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal-Fetal Medicine című szakfolyóiratban szerdán online megjelent új tanulmány 36 olyan újszülöttet vizsgált, akiknek édesanyja a terhesség alatt a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna koronavírus elleni vakcináját kapta. A tanulmány megállapította, hogy

a csecsemők 100 százalékának volt védő antitestje születéskor

– olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

Az antitestek vagy a fertőzésre adott természetes válasz részeként termelődnek, vagy a vakcinák váltják ki termelődésüket. A kutatócsoport meg tudta különböztetni az újszülöttkori vérben a természetes fertőzésre adott válaszként keletkezett antitesteket a vakcinákra adott válaszként keletkezettektől. Az eredmény azért fontos, mert a SARS-CoV-2 vírus elleni természetes antitestválasz sok ember számára nem nyújt kellő védelmet. Az amerikai járványügyi központ (CDC) legújabb adatai szerint a várandós nőknek mindössze 23 százaléka kapott védőoltást az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a várandósság idején beadott vakcinák biztonságosságára.

A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Kara kutatóinak vezetésével a tanulmány szerzői

a terhességük második felében teljesen beoltott anyák köldökzsinórvérében figyelték meg a legmagasabb antitestszintet. Ez igazolja, hogy a beoltott kismamák átadják újszülöttjeiknek az immunitást.

Ha a csecsemők antitestekkel születnek, az megvédheti őket életük első néhány hónapjában, amikor a legérzékenyebbek a fertőzésekre – hívta fel a figyelmet Ashley S. Roman, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!